Бъдещи медици се срещнаха в ЦЕРН с Нобелов лауреат

Студенти от българските и англоезичните програми на Медицински университет - Варна гостуваха в най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици в света - ЦЕРН. Младежите имаха възможност да се запознаят с големите научни открития, направени в Европейската организация за ядрени изследвания и да присъстват на лекции за приложението на физиката в медицината.

Придобитите знания са особено полезни предвид факта, че Медицински университет - Варна е първият в България с учебен сектор по радиофармация, към който е присъединена база за синтез на радиофармацевтици и лаборатория за контрол на качеството на Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия към УМБАЛ "Св. Марина".

Бъдещите медици имаха и среща с носителя на Нобелова награда за физика за 1976 г. Самюел Тинг. Китайско-американският физик от 1969 г. е професор в Масачузетския технологичен институт. След решение на Конгреса на САЩ да се замрази проектът за свръхпроводящия суперколайдър той предлага проект за построяване на обсерватория за космически лъчи - магнитният спектрометър Алфа. Уредът на стойност 1,5 милиарда долара е монтиран на Международната космическа станция на 19 май 2011 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони