Българинът слиза от автомобила, ползва градски транспорт

Тази година се увеличават българите, които предпочитат да използват градския транспорт вместо личните си автомобили -  това показват две изследвания на „Екзакта“, извършени в началото и в края на годината по поръчка на Министерството на околната среда и водите МОСВ, съобщиха от ведомството.

През ноември автобуси, тролеи и трамваи вместо колата си използват 19,5% от участниците в анкетите, докато през март този дял е бил 17,7%. Замяната на личния автомобил с обществен транспорт се практикува най-вече от високообразованите и жителите на София, сочат данните на „Екзакта“

Натовареният трафик в столицата и разширяването на линиите на метрото вероятно карат все повече хора да разчитат на този начин на придвижване, посочват социолозите.

Расте броят на хората в страната, които полагат някакви усилия в името на по-чиста околна среда, показват двете изследвания.

На въпрос „Кои от начините за намаляване на замърсяването на въздуха прилагате във всекидневието си?“ най-голям брой отговарят, че ходят пеш. През март техният процент е бил  58,5%, а в края на ноември се увеличава до 60,3%.

Освен това 13% от анкетираните ползват велосипед, за да намалят трафика и вредните газове в атмосферата. Сред тях, очаквано, преобладават мъжете. Делът на хората, които заменят автомобила си с колело, е почти четири пъти по-висок сред мъжете в сравнение с този при жените.

Все още остава непопулярно използването на въглища с ниско съдържание на пепел и сяра - така наречените екобрикети, алтернатива на стандартните брикети за отопление. Използват ги едва 6% от запитаните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България