Българин влезе в рекордите на „Гинес” с 300-метрова кръстословица

Българинът Христо Йоницов влезе в рекордите на „Гинес” с най-голямата непубликувана кръстословица в света, предаде БТВ. Тя се състои от 93 769 термина, което е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд.

Кръстословицата се простира точно върху 1001 листа и е с дължина 300 м. Авторът е направил този избор умишлени, тъй като Айфеловата кула е висока точно 300 м, а 1001-те листа символизират приказките от „1001 нощ”.

Христо Йоницов се захваща с грандиозния проект още през 1997 г. и го завършва през лятото на 2011 г. След проверки и дълга кореспонденция с централата на „Гинес” рекордът е признат на 3 юни 2014 г., но получава сертификата сега, две години по-късно.

Йоницов е прекарал часове в Националната библиотека, където е прегледал всички информационни, енциклопедични и справочни издания, за да индексира и състави кръстословицата, в която няма повтарящи се термини. За Христо съставянето на кръстословици е дългогодишно хоби. Той публикува в редица издания. Мотивът му да се бори за световен рекорд е желанието да остави следа след себе си, както и да направи нещо хубаво за България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл