Българин е в тежко състояние след падане от мост в Пекин

Български гражданин е в тежко състояние след падане от мост в Пекин на 9 март. Посолството ни в Китай му оказва съдействие, като днес мъжът е бил подложен на животоспасяваща операция.

По данни от посолството операцията е приключила успешно, съобщиха от Министерството на външните работи.

Българският посланик Григор Порожанов е посетил и е разговарял с пострадалия преди операцията в болницата на Медицинския колеж в Пекин. Със съдействието на посолството ни, раненият мъж е провел разговор по телефона и с майка си. Служителите на мисията ни в Пекин са внесли в касата на болницата лични дарения за операцията, възлизащи на 16 500 юана (близо 2400 евро) и са се свързали с българската общност в Пекин с призив за оказване на финансова помощ на пострадалия.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева лично следи случая. По нейни изрични указания по-рано през седмицата посолството гарантира пред болницата в Пекин, че лечението на българския гражданин ще бъде платено, посочиха от МВнР. Стойността на цялостното му лечение е около 300 000 юана (около 40 000 евро). Очаква се част от сумата да бъде покрита и от местния китайски застраховател, се посочва в съобщението.

Министерството на външните работи е в контакт и с китайското посолство в София, което е изразило готовност при необходимост бързо да бъдат издадени китайски визи за роднините на пострадалия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят