Българин е на върха на света по парапланеризъм

Цветан Цолов победи 147 пилоти от 28 държави

Tой може да лети и да се приземява точно в целта. Прави го най-добре от всички хора на планетата. Цветан Цолов е новият световен шампион по парапланеризъм в дисциплината целно кацане.

Цветан обича да си спомня как през 1998 г. се запалил по парапланеризма. Тогава бил 26-годишен, а скоро ще чества юбилей - 20 години във въздуха.

През това време превръща хобито си в професия. Свързва завинаги и личния си живот с красивия и прецизен спорт. Със съпругата си Риманте Цолова се запознава на световното първенство в Хърватия през 2009 г. Тогава България печели първите си медали по парапланеризъм. Елена Костова взима световната титла в целното кацане при жените, а отборно страната ни се класира на трето място. Три години по късно страната ни пак има шампиони. През 2012 година Димитър Ралев става европейски първенец в целното кацане, а Ясен Савов грабва титлата в дисциплината крос кънтри.

Сега Риманте и Цветан имат училище за подготовка на кандидат-летци с парапланер в близкото до София село Балша. Радват се, че интересът към този спорт в България расте.

Това е най-евтиният начин за летене. Но обучението преди първия полет е задължително. То е индивидуално за всеки кандидат-летец и като време, и като средства. Струва от 700 до 1000 лв. и продължава колкото е необходимо. Прилична екипировка може да се намери за около 6000 лв., произвежда се във фабриката на друго прочуто въздушно семейство - Ани и Ангел Стаменови от Монтана. Само че те са шампиони в скачането с парашут.

Близо 1000 българи притежават екипировка, но активно летящите - тези, които поне един път в седмицата летят, са не повече от 500. Спортистите, които ходят да се състезават в трите дисциплини на парапланеризма - крос кънтри, акробатично летене и целно кацане, са не повече от 20.

Най-евтино и най-лесно, без да заделя време за обучение и да инвестира в екипировка, всеки може да полети в тандемен полет - струва от 60 до 140 лв. Инструкторът е на съседна сбруя (седалка) в двуместен парапланер. Тези полети се радват на голям интерес напоследък. Често са изненада и заместват подарък. За да осигурят адреналин на неподготвените любители на екстремни изживявания, в своята школа Риманте и Цветан предлагат и тандемни полети.

Голямата тяхна радост е прекрасна дъщеричка с име на богиня - Неринга. Тя е на годинка и осем месеца и вече е талисман на всички състезания по парапланеризъм. Не се отделя от мама и тате, освен когато те са във въздуха. И двамата са състезатели в националните си отбори - Цветан лети за България, а Риманте за Литва.

Семейството трепетно очаква мига, в който малката Неринга сама ще поиска да полети като тях. За дете от семейство на шампиони това не е просто задължително. Неизбежно е.

Риманте е европейски и световен вицешампион. За Цветан 13 май 2017 г. е един от най-вълнуващите дни в живота му. Тогава става световен шампион. През всичките девет кръга на състезанието в Албания Цолов успява да задържи лидерската позиция и логично се класира първи в конкуренция със 147 пилоти от 28 държави.

В тази решителна фаза на финала нашият състезател защитава претендентското си първо място в навярно най-трудните условия - излитане с гръбен вятър и кацане на безветрие. Финалният рунд предоставя на участници и на зрители несравнимата емоция да видят полетите в ред, при който най-добрите пилоти в класирането потеглят най-накрая. Така Цветан лети за титлата последен пред погледите на всички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл