Българин е осъден на 9 г. затвор за интернет измами във Великобритания

Снимка: Архив

Българин е осъден на 9 години затвор във Великобритания заради интернет измами, от които може да са пострадали половин милион души и които са нанесли щети за 41,6 милиона британски лири, съобщава сайтът cps.gov.uk.

37-годишният българин с инициали С.Д. е бил екстрадиран в Обединеното кралство, за да му бъдат повдигнати обвинения. Той се е признал за виновен за пет престъпления пред съда в Саутуорк, Лондон, в петък, 20 септември.

Българинът е създавал скриптове, които наподобявали истински уеб сайтове на 53 компании, базирани в Обединеното кралство. Целта била да се помогне на престъпници да измамят хората, които си мислели, че имат работа с истинските сайтове на компаниите. Те са хоствани на друг сървър под контрола на киберпрестъпник, който след това примамвал жертви, изпращайки "фишинг" имейли, че акаунтите им трябва да бъдат проверени.

След като жертвата попълни формулярите чрез въвеждане на личната си банкови данни, те се изпращат по имейл до киберпрестъпника, който след това ги използва за измама. Българинът е предоставял и софтуер, чрез който "фишинг" сайтовете да не бъдат идентифицирани като рискови от уеб браузърите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа