Българин на път да открие нова планета с две слънца

Газов гигант като Сатурн показват данните от Кеплер

Разкрива каква ще е съдбата на системите

Български учен от НАСА е на път да открие нова планета с две слънца. Това е поредното подобно постижение на д-р Веселин Костов, който преди малко повече от година оповести съществуването на Кеплер 1647 Б, която се намира на 3700 светлинни години от Земята.

Откритието бе направено с помощта на космическия телескоп Кеплер, който търси екзопланети в съзвездието Лебед.

“Работя върху нова планета около двойна звезда, открита от Кеплер. Надявам се до края на годината да я публикуваме. Подобна е на предното откритие, с размера на Сатурн. Отново газов гигант, сравнително близо до двойните си звезди”, разказа пред “Труд” д-р Костов.

По думите му той продължава проучванията си за планетите с две звезди, които са неговата специалност. “Работя в нови посоки и това, което правя в последната една година, са теоретични модели на еволюцията на подобен тип планети”, разкри той и добави, че това не е правено досега. “Работим и върху това какво се случва, ако в центъра на Слънчевата система имаше не едно, а две слънца на много кратка орбита, тоест са много близко едно до друго. Грубо казано, общият резултат е, че всъщност в дългосрочен план е по-добре да има две слънца, отколкото едно”, посочи ученият.

“В момента са известни около 10 планети около двойни звезди, които все още не са еволюирали, не са стигнали до критична точка. Знаем за 10 такива системи от мисията Кеплер. От друга страна, отново за последните 5-10 години, са открити 10 планетни системи, които са около звезди, които вече са минали процеса на еволюция. Сега за пръв път имаме възможността да видим дали има връзка между двата типа системи - тези в началото и тези в края на своята еволюция. По време на този проект трябва да видим какъв е преходът между тях”, допълни д-р Костов.

 

Модел

Земята с малки шансове

“Ако вземем Слънчевата система, имаме звезда в центъра и системата е на около 5 млрд. години. След около още толкова време Слънцето ще започне да еволюира доста драстично и много бързо ще нарасне по размер, температура и яркост. Това ще стане за милиони години, което е кратък период за еволюция на звезда. В него Слънцето ще се разшири страшно много и ще погълне планетите от вътрешната система - тоест Венера и Меркурий ще бъдат унищожени. Вероятно и Земята ще последва същата съдба. Така че перспективите за оцеляване на планетата в дългосрочен план са лоши”, посочи д-р Веселин Костов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България