Българин обиколи света с яхта

80-годишният мореплавател Васил Куртев се прибира у дома

Зад гърба му са повече от 25 хиляди морски мили

Трикратният носител на наградата за най-добро българско морско ветроходно постижение д-р Васил Куртев е на финалната права на околосветското си плаване с яхта “Одесос”. Рано в събота сутрин яхтата “Одесос” и нейният шкипер са пресекли Егейско море и са навлезли в протока Дарданели. Така се затваря кръгът на околосветското плаване от Каварна, съобщи съпругата на яхтсмена д-р Мария Панайотова.

80-годишният мореплавател пресича два пъти Атлантика и успя да осъществи своята дългогодишна мечта - да обиколи света. Зад гърба му са повече от 25 хиляди морски мили.

Очаква се при благоприятен вятър яхтата да пристигне във Варна в началото на идната седмица. По този повод фондация “Кор Кароли” организира официално посрещане в района на морска гара.

На 22 януари тази година д-р Васил Куртев навърши 80 години в открито море.

Първият си глобус той печели през 1982 г. за обиколка на Черно море с яхта “Норд”. Две години по-късно е отличен и за участието си в “Остар” със същата яхта. През 2010 г. той бе отличен за плаването му от Каварна до Нюпорт, Роуд Айлънд, за периода 1 август 2009 - 26 юни 2010 г. с яхта “Бизоне”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България