Българин от Плевен е първи в света по ефектно каране на камион

Българин от Плевен е новият световен шампион по ефективно шофиране на камиони. Пламен Иванов спечели титлата и голямата награда – нов камион Renault T 480 на финала на Optifuel Challenge 2017. Той постигна най-добър резултат от общо 29 участника от цял свят.

На второто място се класира Адриан Тинтеа от Румъния с 83,3 т., а трети е Йохен Бекер от Люксембург, съобщава Дарик.

Големият финал в Толедо се проведе в две части. В първия кръг участниците трябваше да решат тест, който проверява знанията им, свързани с икономичното и екологично шофиране. Втората решаваща фаза беше 40-минутно шофиране на камион Renault Trucks T Optifuel в реални условия. Българинът завоюва титлата с най-висока комплексна оценка на постигнат нисък разход на гориво и поддържане на ефективна скорост, която би позволила изпълнението на транспортни задачи при реални условия.

„Това е признание както за мен, така и за българските шофьори на камиони, които са едни от най-добрите професионалисти в света. За мен беше въпрос на чест да представя страната ни и нашата гилдия достойно. Използвах знанията и уменията си, но и сърце. И сега титлата е българска”, сподели Пламен Иванов.

През юни Пламен Иванов спечели националната шампионска титла и място на международния финал на Optifuel Challenge 2017. Той постигна най-добър резултат на тежкото трасе край Разлог в конкуренция на 20 финалисти, излъчени от общо 250 участници в предварителните кръгове у нас. Състезанието е отворено за всички шофьори с категория C + E.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България