Българин убит при атентата в Германия (обзор)

Полицаите и хеликоптери патрулираха и в двете зони на стрелбата в Ханау.

Девет души загинаха, а над 12 пострадаха

Нашенецът, на 32 години от Мездра, работел в бар за наргиле

Българският гражданин Калоян Велков от Мездра е бил убит по време на терористичното нападение на крайно-десен германски екстремист срещу заведения за наргиле в германския град Ханау, става ясно от изявление на разследващите органи в провинция Хесен, където възникна инцидента в нощта на сряда срещу четвъртък.

Девет души загинаха, а над 12 други пострадаха след като Тобиас Р. откри огън в нощта на сряда срещу четвъртък срещу клиентите на два бара за наргиле в град Ханау, провинция Хесен, предадоха световните агенции. Според разследващите органи нападателят се е самоубил в собственият си дом малко след нападението, преди да посегне на майка си, с която живеели заедно, и да бъде идентифициран от властите. Федералната прокуратура на Германия обяви, че разследва престъплението като проява на омраза. Вестник „Билд“ публикува манифест от името на нападателя, в рамките на който той изразява крайните си позиции срещу водената от правителството на Ангела Меркел имиграционна политика.

В изявление пред медиите в рамките на деня в четвъртък канцлерът Ангела Меркел потвърди, че има улики, че стрелецът е действал от расистки и крайнодесни подбуди.

„Расизмът е отрова, омразата е отрова и тези отрови съществуват в обществото и са причина за твърде много престъпления“, подчерта Меркел и добави, че отговорните власти правят всичко по силите си да изяснят естеството на нападението.

] Атаката идва само два дни, след като бяха арестувани 12 души от крайнодясна екстремистка група.
Атаката идва само два дни, след като бяха арестувани 12 души от крайнодясна екстремистка група.

Полицаите и хеликоптери патрулират и в двете зони на стрелбата в Ханау, който има население от 100 000 души и се намира на 25 километра от Франкфурт на Майн, родното място на братя Грим. Според контакти на германския вестник „Ди Цайт“ сред пострадалите има български, турски, румънски и босненски граждани. Атаката идва само два дни, след арестуването на 12 души от германска крайнодясна екстремистка група, която е планирала атентати срещу мюсюлманската общност в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България