Българите все повече търсят преживявания, не почивка

Турция не е предпочитана дестинация въпреки ниските цени

Българите търсят все повече преживявания, а не просто почивки. За лятната ваканция те избират по-непосредствения контакт с природата. Предпочитани са пътуванията с яхта и кемпер, възможности за гмуркане, сърф и кайт. Почивки от типа “Кушадасъ ол инклузив” вече не представляват интерес. Това разказа пред “Труд” управляващият съдружник от туристическа агенция “4 Сезона Травъл” Светлана Ваташка.

По думите й през този сезон има значително увеличение на приходите от туризъм в сравнение с предходните години. Това потвърди и

Според статистиката за периода януари-юни 2017 година общите приходи от международен туризъм у нас са 2,4 милиарда лева, което представлява 13% увеличение, отбеляза Ангелкова.

С всяка изминала година се увеличава броят на чуждестранните туристи у нас. Над 30% увеличение има на туристи от Чехия и Полша, а над 20% при тези от Великобритания. С 15% повече са чужденците от Германия и с 10% тези от Русия.

През първата половина на годината посещенията на чуждестранни туристи у нас е над 4,7 млн., което е увеличение с 7,7% спрямо миналата година, обявиха от Българската асоциация на туристическите агенции за “Труд”.

Докато броят на туристите по родните курорти расте, българите от своя страна показват предпочитания към чуждата екзотика.

Според Светлана Ваташка има купища оплаквания от български курорти. Един от фрапиращите случаи е на откраднати гуми с джантите. Клиентите са недоволни и от шума, нередовно почистване на стаите и смяна на бельото.

В ресторанти на скъпи хотели трохи и остатъци от храна се избутват от сервитьорите на земята, а докато изтърсват покривките, приборите се поставят на седалката на стола, на който допреди секунди е седял клиент, разказа още Ваташка.

По думите й в някои хотели персоналът е вечно нацупен, рецепционистът забива поглед в компютъра само и само да не поздрави. Стари хотелиери казват, че когато гостът поздрави пръв, а не домакинът, нещата в хотела са зле.

В предишни години Турция и Гърция бяха начело в списъка на предпочитанията. Тази година обаче Турция не е сред най-търсените места за почивка.

“Клиентите ни избягват Турция, въпреки че е много евтино сега там - не само заради военното положение, но и заради забраните и ограниченията в курортите, въведени от правителството. Музиката се спира в полунощ, на плажовете е забранено сервирането на алкохол. Нашите партньори в района на Чанаккале се оплакват, че разчитат основно на местния пазар и че от две-три години европеец не е стъпвал в хотелите им, които се пълнеха с германски туристи”, разказа за “Труд” Светлана Ваташка.

Тя сподели още, че и тази година Гърция е по-скъпа от миналата, но въпреки това клиентите предпочитат нейните курорти. “Цяла Северна Гърция говори на български език. И не само - българите откриха Цикладите, Спорадите, Додеканезите, стъпиха в Пелопонес, Крит, от тази година се предлага активно и още един Йонийски остров - Кефалония.”

През последните две-три години има много записвания за Южна Италия и Южна Испания. Топло море, хубави хотели, вкусна храна и качествено вино, почивка, съчетана с разглеждане на забележителности.

Туристическият сезон вече е към своя край. Започнали са дори записванията за зимното полугодие.

“Вече започнаха ранните записвания с отстъпки. Имаме вече и офертите на наши партньори в италианските алпийски курорти, в Австрия и в Германия. Голям е интересът към западния дял на Стара планина и възможностите за ски в курорта Бабин зуб и в Копаоник в централна Сърбия.”, обясни Светлана Ваташка от “4 Сезона Травъл”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България