Българите във Великобритания ще могат да гласуват в 53 изборни секции

Българите във Великобритания ще гласуват в 53 избирателни секции на президентския вот и референдума утре, съобщи Мария Ангелиева от консулството в Лондон, цитирана от БНР.

В английската столица има 17 секции, четири от които в посолството. Предварително заявления за гласуване са подали над 7 000 българи, но се очаква да гласуват в пъти повече. Най-големите опашки пред секциите, по традиция, стават между 11 и 14 часа, обясни Мария Ангелиева.

Този път процедурата ще бъде утежнена, тъй като всеки, който иска да участва и в референдума, ще трябва да попълни още една декларация. В посолството и в още няколко секции в Лондон секционните комисии се състоят от седем души. В останалите членовете са пет, каквито са указанията на Централната избирателна комисия.

Новоразкритите секции са направени по желание и с помощта на българската общност, обясни Силвия Де Бур, която отговаря за организацията. От общо 53-те секции във Великобритания, 4 са в Шотландия, по една в Уелс и в Северна Ирландия. Ако след 20 часа местно време има желаещи да гласуват, техните лични карти ще бъдат събрани. Те обаче ще могат да упражнят правото си най-късно до 21 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България