Българите вярват повече на Путин, отколкото на Меркел

Почти 2/3 от българите имат по-високо доверие в лидерските качества на Владимир Путин, отколкото в тези на Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

Това показва проучване на изследователския център „Пю”

Изследвани са 14 страни от ЕС, Русия и Украйна

Почти 2/3 от българите имат по-високо доверие в лидерските качества на Владимир Путин, отколкото в тези на Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

Мнозинството българи изразяват по-високо доверие към възможностите на световната сцена на руския президент Владимир Путин, отколкото към тези на германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Това показва проучване на „Пю рисърч център” сред 14 държави от Европейския съюз, Русия и Украйна.

Предпочитанията, представени в проучването на „Пю”, са свързани с „увереност, че (лидерът) ще направи каквото трябва в световните въпроси”.

В България такава увереност изразяват 62%, което е над два пъти по-голямо доверие от средното (28%) сред изследваните държави. След България по доверие към руския президент се нареждат Гърция (52%), Словакия (49%) и Италия (38%). Путин е най-малко одобряван като световен лидер в Швеция (17%) и в Полша (15%).

Доверие към Меркел изразяват 40% от българите, което ни нарежда на 8-о място сред изследваните държави. В Швеция канцлерката се радва на одобрението на 86%, във Франция - на 74%, а в Литва - на 63%.

Заявеното към Макрон доверие сред българите е 32%. Френският президент е възприеман по-лошо само в Гърция, Чехия, Италия и Унгария. Най-одобряван е в Германия - 73%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България