Българите, задържани в Хърватия за трафик на мигранти, остават месец в ареста

Двамата български трафиканти мигранти, задържани вчера в Хърватия, получиха мярка "задържане под стража един месец" от съда в град Сисак.

Те са обвинени в нелегално преминаване на границата, транспортиране и престой в Хърватия на 67 мигранти. Трафикантите са влезли от Сърбия и са пътували в посока на Словения, която е и част от Шенгенското пространство.

Според разследващите органи трафикантите са извършили престъплението си с цел "финансова изгода". Според признанието на единия задържан те са получили 4000 евро за транспортирането на мигрантите през територията на Хърватия. Организацията е била направена от един афганистанец и един сръбски гражданин, разказал още пред съда единият българин.

Мигрантите са били натоварени в бус край Липовац, недалеч от хърватско-сръбската граница. Те бяха открити в безпомощно състояние в събота вечерта. От тях 42 били натровени с въглероден оксид (вероятно от проникващи в товарния отсек изгорели газове – б.р.).

Според хърватския вътрешен министър част от тях не са яли пет дни. В момента част от нелегалните мигранти се намират в приемния център в Сисак, а други все още са на лечение в местната болница.  / БТВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа