Българите на Антарктида посрещнаха Коледа с молитва и постни гозби

Полярниците ни на остров Ливингстън спазиха традицията и посрещнаха Рождество Христово с молитва и маса отрупана с постни ястия. Те поздравяват своите близки и всички българи с празника и пожелават здраве, мир и благоденствие.

Бяла, тиха и спокойна нощ. Такава е била Бъдни Вечер в залива Емона, разказа по БНТ Йордан Йорданов - командир на българската база. Сега там са 11 полярници, които дружно под зоркото око и наставления на художничката Ганка Павлова са подготвили празника.

"Ганка като един шеф - диригент успя да стане прекрасно. Освен постни ястия на масата имаше много настроение, имаше хубави приказки и пожелания за участниците в експедицията. Вечерта мина много приятно и много хубаво, леко превалява сняг. Така че сме в добро настроение заедно с природата", разказа командирът полярна база "Св.Климент Охридски" Йордан Йорданов.

На разстояние от почти 14 хиляди километра от Родината всеки от антарктиците е скътал в сърцето си топлината на дома и любовта на близките.

"Ние бяхме в мислите си с нашите близки и приятели и участниците в 25-ата антарктическа експедиция, юбилейна, които сме в момента тука. Изпращаме своите най-искрени пожелания за здраве и много любов и успехи на всички наши приятели и на всички хора които ни обичат", пожела Йорданов.

На ледения континент обаче Коледа е колкото празнична толкова и делнична. За да работи базата от рано започва зареждане с гориво на генератора, дежурните проверки на захранващите батерии, ВиК системата, разриването на снега и научната програма.

Алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков вече направиха своя коледен подарък. Те успяха да извършат успешен преход, като този път времето беше с тях за разлика от предишната им експедиция. Двамата изкачиха връх Фризлент и след това успяха да направят един траверс до връх Борис.

25-ата полярна експедиция си е поставила амбициозна научна програма - продължават международните проекти за промените на климата, замърсяването, геологията на континента. Стъпки, които разкриват истината за Антарктида.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България