Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души

По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Броят българите повече никога няма да надхвърли 7 млн. души, а при най-добрия сценарий в края на този век в страната ще живеят около 5.5 млн. души. Това гласи прогноза от новия доклад на ООН за тенденциите за брой на населението в различните държави по света. Най-лошият сценарий предвижда през 2100 г. в България да живеят общо 2.18 млн. души, колкото е в момента населението на София и Пловдив взети заедно.

Според доклада, срив се очаква в броя на населението на възраст между 20 и 69 г., а възрастните хора ще се увеличат.

От Департамента на ООН по икономически и социални въпроси са включили в прогнозата и вариант за т.нар. „нулева миграция” - броят на имигриращите в България да е равен на тези, които емигрират извън нея. При евентуално сбъдване на този сценарий в края на века в страната ще има 4.2 млн. души. Спрямо водещия сценарий това само ще отложи с няколко години потъването под милионните прагове.

Тези прогнози за страната ни идват на фона на очакванията общият брой на световното население до края на XXI в. да се увеличи до почти 11 млрд. души. Очаква се, обаче забавяне на темпото на нарастване и повишаване на средната възраст на хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България