Българите са основни играчи на пазара на имоти

Най-много сделки се сключват в София, следвана от Варна и Бургас

Ако преди 2013 г. българите не купуваха нито жилища, нито ваканционни имоти, сега са основни купувачи на този пазар. Те инвестират най- много в имоти поради това, че като цяло няма много алтернативи за  пасивна доходност. Това коментира Теодора Димитрова, председател на СД на "Ера България" по време на форума "Пазарът на жилищни имоти във Варна и региона", който е част от проекта "Годишни награди на Imoti.net".

Компанията отчита, че тенденцията е хората да търсят по-големи жилищни площи - продават по-малките си жилища и купуват по-големи. Част от руснаците продават своите ваканционни имоти в България, като получават значителна сума в евро спрямо рублата и реализират свои планове с тези средства. Друга част от руснаците, които не са много богати, купуват, но предимно вече градски имоти-във Варна, Бургас, София. Те не могат да си позволят да инвестират пари във ваканционни имоти, които да използват само по един месец през лятото, за това купуват жилища в градовете, които дават под наем през останалите сезони.

Най-много сделки с недвижими имоти се сключват в София, след нея на почти еднакви нива -в Бургас и Варна, следвани от Стара Загора, Пловдив и Благоевград. От миналата година столицата стана рязко по-скъп град, тъй като търсенето е много голямо и има ръст на продажбите с повече от 20 %, коментира още Теодора Димитрова.Търсенето на имоти във Варна изпреварва предлагането. Реално има повече купувачи, отколкото имоти за продажба и цените на жилищата в морския град устойчиво растат нагоре, обясни тя. Ръстът на цените за миналата година е общо около 12 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти