България блокира пътя на Сърбия към ЕС

България блокира преговорния процес по приемането на Сърбия за член на Европейския съюз, пише белградският в. "Вечерне новости".

Според изданието, страната ни пречи на процедурите по отваряне на глава 31 от предприсъединителните преговори между западната ни съседка и ЕС, свързана с хармонизирането на външната политика и сигурността.

Въпреки, че Брюксел завърши проекта на доклад за тази глава през януари, той е в процес на одобрение от държавите-членки на ЕС, като някои от тях все още не са дали "зелена светлина" за неговото приемане, пише вестникът.

Освен България, това са Германия, Великобритания, Чехия, Унгария, Полша и Румъния, пояснява "Вечерне новости", според който проблемите идват заради отказа на страната да подкрепи някои ключови резолюции на Евросъюза, свързани със санкциите срещу Русия, например.

"Застоят в процедурата по отваряне на глава 31 изпраща ясно послание до Белград, че от него се очаква да повиши степента на хармонизация с политиката на ЕС, особено по отношение налагането на ограничителни мерки спрямо трети страни", констатира експерт.

Изданието изчислява, че през последните години Сърбия е одобрила едва половината от декларациите и резолюциите, приемани от Евросъюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа