България вдигна летвата

България вдигна летвата с представянето си в Лига на нациите и ще гоним класиране на Евро 2020 от два фронта. Тимът ни остана под върха в своята група в новия турнир на УЕФА, но в крайното класиране на нашата трета дивизия „C“ сме втори от тимовете, които не намират място на плейофите.

Силното представяне пък ни осигури изкачване от четвърта в трета урна за предстоящото теглене на жребия за европейските квалификации, който ще се тегли на 2 декември в Дъблин. Така България се разминава с отборите на Словакия, Турция, Ейре, Северна Ирландия, Шотландия, Сърбия, Норвегия, Израел, Унгария, които също са в трета урна. Това означава, че в квалификациите ще имаме само два силни съперника, с които ще спорим за първите две места, даващи квота за Евро 2020. Oт трета урна не може да ни се падне отбор. Остават четвърта, пета и шеста, от които ще изтеглим по-леки съперници, поне на теория. Това се дължи именно на доброто представяне в Лигата на нациите. А какво следва да се случи в новия турнир на УЕФА?

След края на квалификациите за европейското ще останат 4 квоти, които ще бъдат попълнени от четирите дивизии на Лигата на нациите. Тези плейофи ще се изиграят през март 2020 г. В тях участват победителите в групите, но само ако не са се класирали за европейското. Тъй като повечето отбори от първите 2 дивизии ще си гарантират място още през квалификациите, много от овакантените места ще бъдат запълнени с тимове от по-долни дивизии. Такъв най-вероятно ще бъде случаят с България.

В Лигата на нациите участват общо 55 отбора. От тях 20 ще се класират за Евро 2020 през квалификациите, а други 16 ще играят за 4 квоти в плейофите. България се намира от 29-та до 32-ра позиция в крайното класиране в Лигата на нациите. Това би трябвало да позволи заемане на едно от тези 16 места, ако не си пробият път към европейското през квалификациите.

Голямото предимство на отборите, спечелили своите групи в Лигата на нациите е - в плейофите не могат да играят със съперници от горна дивизия. За воденият от Петър Хубчев тим дори е доста вероятно да попадне във финалната четворка на горната втора дивизия „B”, където потенциално може да срещне по-силни тимове.

Летвата вече я вдигната, остава и най-после да бъде прескочен. И за целта България има два опита.

Снимка: СПОРТАЛ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ