България взе олимпийска квалификация по борба

Мирослав Киров

България получи домакинството на последната световна олимпийска квалификация за игрите Токио 2020, а решението бе гласувано от конгреса на Международната федерация (UWW) в Будапеща (Унгария).

За последно страната ни посрещна подобен форум за Лондон 2012. Надпреварата за квотите започва от догодина на световното в Астана (Казахстан). Тогава най-добрите петима ще получат визи за Япония, които обаче не са поименни. А в София щастливците с „билет“ за игрите ще са само финалистите.

Същевременно форумът в Будапеща потвърди и домакинството на София за Мондиал 2019 при кадетите.

„Изключително голямо признание за България – заяви президентът на федерацията Христо Маринов, който присъства на конгреса на UWW. - При гласуването делегатите отчетоха и отличната организация на страната ни при подобни мащабни състезания през годините.“

В събота в Будапеща започва световното първенство, като първи от нашите на тепиха ще излязат Владимир Дубов (61 кг) и Мирослав Киров (74 кг) в свободния стил. Схватките са до 28 октомври, като първенството ще приключи с надпреварата в класическия стил.

860 борци в битка за 30 комплекта медали на мондиала73-2

Световното по борба , което стартира в събота в Будапеща, регистрира няколко рекорда още преди старта на шампионата.

За надпреварата идват близо 2000 гости и спортисти. От тях 860 състезатели от 114 страни се хвърлят в битка за разпределение на 30 комплекта медали в трите стила. Схватките ще бъдат в най-голямата зала - „Ласло Пап арена“, кръстена на трикратния олимпийски шампион по бокс, и която е с капацитет 12 500 зрителски места. А всички билети вече са разпродадени.

„Купени са от фенове на борбата от над 60 държави“, разкриха организаторите.

Същевременно Балаш Фюрджес, секретар на кметството на Будапеща, обяви че първенството носи изключително голяма реклама не само на града, но и на цяла Унгария.

„В хотелите са запазени стаи за 15 хиляди нощувки – уточни той. - И цифрата ще расте все повече. Но с никакви пари не можем да измерим онзи мощен рекламен ефект , който Будапеща ще получи от това толкова важно събитие, каквото е световното първенство.“

За шести път в историята столицата на Унгария посрещна подобен форум в един от най-древните спортове.

Домакините представиха и медалите, който всеки един от призьорите ще получи. На тях е изобразен лъвът, талисман на първенството. А едно от отличията президентът на Унгарската федерация Силард Немеш закичи на шефа на световната централа Ненад Лалович (Сърбия).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт