България втора по евтино месо в ЕС

Плащаме най-малко за алкохол и цигари

Търговци вдигнаха цените на свинското с 2 лева от началото на седмицата

Цената на месото у нас е една от най-ниските в Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни е втора по този показател, като българите плащат за месо 64% от средната цена за съюза. След нас е единствено Литва, където цената е била 71% от средноевропейската.

Малко по-скъпо плащат за пържола в Полша и Румъния, където цената е 63% от средната. Данните на Евростат включват говеждо, телешко, свинско, агнешко, козе и пилешко месо и месни продукти.

Най-скъпо е излизало барбекюто в Австрия със 146% над средното равнище в ЕС, следвана от Люксембург със 142%, Франция със 131% и Белгия със 126%.

От началото на тази седмица цената на свинското у нас тръгна нагоре. В Благоевград най-евтиното месо досега се продаваше по 6,70 лв. за кг, а сега вече няма под 8 лева за килограм. С над 2 лева е повишението на кило свинско и продуктите от него в магазините в Пазарджишко. Така килограм кайма на един от местните производители от около 7 лева на места вече се предлага за 9,35 до 9,75 лева. Суровите колбаси струват 9,20 лева при предишна цена 7-7,50 лева. Месото за готвене също е близо 9 лева.

Евростат отчита още, че цените на храната и безалкохолните напитки в България са се увеличили до 74,8% от средното в ЕС през миналата година. Така страната ни се нарежда на 26 от 28 държави, като в Полша (68%) и Румъния (65%) е по-евтино. Най-скъпо е в Дания - със 130% цени над средните.

За поредна година алкохолът и цигарите са най-евтини в България (58% от средното за ЕС), а на предпоследните места са Румъния и Унгария с над 10% разлика.

Тези стоки са най-скъпи в Ирландия (178%) и Великобритания (157%), следвани от Финландия (145%) и Швеция (127%).

Заведенията и хотелите у нас също излизат най-евтино. Цените в тях са 47% от средните за ЕС. За сравнение рекордьор са Дания - със 152% над средните цени и Швеция - със 139%.

В останалите сектори, в които България е на последно място, са разходите за дрехи и обувки, за обзавеждане на дома, транспортните услуги, както и режийните разходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари