Стига ли българско оръжие до Ислямска държава

Произведено в България въоръжение попада в ръцете на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) и други джихадистки групировки със знанието на нейното правителство. Това твърдят два независими един от друг източника – компанията Conflict Armament Research, разследваща нелегалните доставки на оръжия, и информационният ресурс EADaily, цитирани от БГНЕС.

В интервю за HuffPost UK директорът на компанията Джеймс Бивън сподели, че подозира България и Сърбия в доставките на оръжия. Те официално го продават на Саудитска Арабия. Въпреки че се подписва споразумение за „крайния ползвател“, в което е записано задължението да не се продава и предава оръжието на трета страна, кралството изпраща закупеното оръжие директно в Турция, откъдето то попада в „Ислямска държава“.

Бивън твърди, че компанията е разплела веригата от оръжейни доставки това лято. В Ирак и Сирия въоръженията попадат през няколко държави за няколко седмици. „Ние разкрихме веригата на доставките: производители от Източна Европа-други източноевропейски държави-Саудитска Арабия-Турция-сирийската опозиция и накрая „Ислямска държава“ в иракския град Фалуджа“, изтъкна експертът.

Компанията е стигнала до този извод въз основа на анализа на оръжието, заловено в освободения от терористи град Фалуджа. Джеймс Бивън твърди, че сирийските групировки, които уж воюват срещу ИД, често се присъединяват към нея или сътрудничат с екстремистите. Така новото въоръжение попада в ръцете на ИД, а чуждестранните държави, които съдействат за борбата срещу ИД, на практика оказват подкрепа на терористите.

Джеймс Бивън предполага, че българското и другите източноевропейски правителства знаят, че Саудитска Арабия купува оръжието не за себе си. Нейната армия предпочита скъпото, но леко американско пред тежкото оръжие от „съветски калибър“. „Ние се обръщаме към правителствата на страните от Източна Европа и им казваме, че имат голям проблем, защото са изнесли 7000 ракети „съветски калибър“ в Саудитска Арабия и знаят, че Ер Рияд няма да ги използва за себе си. Защо тогава те го изнасят, разбирайки, че крайният ползвате ще бъде някой друг?“, посочва Джеймс Бивън.

Според него натискът върху правителствата може да доведе до резултати и да спре експорта на въоръженията за „Ислямска държава“. За две години Conflict Armament Research е проследила движението на почти половин милион единици въоръжения и муниции. Тя е използвала серийните номера и маркировката, които посочват конкретен завод.

Conflict Armament Research стана известна през февруари тази година заради скандала с Турция. Компанията доказала, че Турция е станала център за снабдяване на „Ислямска държава“ с компоненти за взривове, използвани от ИД. Оказа се, че веригата на снабдяването се простирала през 51 компании по цял свят, включително Nokia и европейски и американски компании.

На свой ред EADaily се спира на „Вазовските машиностроителни заводи“ (ВМЗ) и на завода Samel-90 във въоръжаването на терористите и екстремистите в Ирак и Сирия. Според изданието търсените от джихадистите преносимите ракетни комплекси „Игла“ и компоненти се произвеждат от тях. Публикувани са и снимки на комплекса „Стрела“ в ръцете на джихадист и рекламна снимка на български военен със същото оръжие.

Изреждайки какво произвежда ВМЗ, изданието изтъква: „Това, че целият асортимент се ползва с огромно търсене при закупуването от Пентагона за т.нар. умерена опозиция (в Сирия – ред) може да се съди само по едно официално съобщение на ВМЗ. През юли прес-службата на предприятието съобщи на официалния сайт за посещението в Сопот на представители на американското военно ведомство и на други две големи компании партньори от САЩ“.

По-нататък в съобщението се цитира представителят на Пентагона полк. Мойзес Гутиерес: „Българската отбранителна промишленост има сериозен потенциал. САЩ разчитат на качествените въоръжения, които произвежда България“. По думите му това е изключително важно за изпълнението на мисиите както в Афганистан и Ирак, така и за борба срещу „Ислямска държава“.

Според ЕADaily българското правителство активно съдейства за продажбата на въоръженията, като потвърждение се посочва присъствието на министъра на икономиката Божидар Лукарски на срещата в Сопот. Според портала в ръцете на джихадистите се намира не един асортимент на оръжейните ни заводи. Ракетните системи „Град“, произвеждани у нас, може да се видят при ислямистите от групировката«Ахрар ар-Шам». Същото е и с противотанковите системи „Фагот“. Списъкът може да бъде попълнен с артилерийски снаряди, противотанкови гранатомети и дори бронежилетки.

Изданието изтъква още,че в момента от САЩ се организират доставки на ракетни системи за „умерената опозиция“, с които да се свалят руски и сирийски самолети и вертолети, за да се парира превъзходството на Москва и Дамаск във въздуха. Надеждата е тези системи да изиграят ролята на „стингърите“ в Афганистан, с които настъпи обратът на войната там.

/БГНЕС/

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят