България в топ 10 в ЕС по ръст на икономиката

България влезе в топ 10 на страните от ЕС с най-голям ръст на икономиката. През четвъртото тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нараства с 3,6% на годишна база и достига 27,875 млрд. лв., обявиха от НСИ.

От страните в ЕС по добре от нас се представят само Румъния (с ръст от 7%), Латвия (4,8%), Унгария (4,8%), Полша (4,3%), Финландия (3,9%) и Кипър (3,9%). Същият ръст на БВП като българската икономика се отчита в Литва, Австрия и Словакия, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Така България се нарежда сред отличниците в Европа. Все пак, ръстът на родната икономика леко се забавя през последното тримесечие на миналата година, след ръста от 3,9% за периода юли-септември. Спрямо предходното тримесечие ръстът на икономиката е 0,8%, сочат експресните оценки на НСИ.

Основна роля за ръста на родната икономика има потреблението, става ясно от данните на националната статистика. През последното тримесечие на 2017 г. потреблението нараства с 4,7% на годишна база. В стойностно изражение потреблението възлиза на 22,954 млрд. лв. и има дял от 82,3% от БВП на страната. Инвестициите се увеличават с по-бавни темпове – само с 3,2% и за тримесечието са в размер на 6,297 млрд. лв. Инвестициите имат дял от 22,6% от БВП на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика