България гласува за Европейски парламент

Снимка: Архив

В България се днес се провеждат избори за Европейски парламент.6 355 633 са българските граждани, които имат право на глас на евровота. Ще могат да го упражнят от 7 ч. сутринта до 8 ч. вечерта, с възможност за удължаване до 9 ч., ако има опашки.

Освен в страната българи ще гласуват в 191 секции, разположени в 64 държави, като най-много са в Англия, Германия, Испания, Гърция.

Машинният вот този път ще се проведе в 3000 секции в страната, има и 300 машини в резерв.

В бюлетината за вота има 27 партии, коалиции и независими кандидати плюс квадратчето не подкрепям никого.

От ЦИК припомнят, че освен за партии, можем да избираме и кандидатите лично чрез преференциите вдясно на бюлетината.

Получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите ще бъдат обявени най-късно три дни след края на изборния ден, тоест - до 29 май.

Това са деветите преки избори за Европейски парламент от 1979 г. Милиони европейци от 28-те страни членки на Европейския съюз ще изберат 751 евродепутати за период от пет години. Местата се разпределят сред страните членки на базата на населението.

Избирателната активност пада непрекъснато от 1979 г. насам - от 62% до 42% през последните четири десетилетия. В България на последните евроизбори през 2014 г. гласуваха 36%.

Общо 21 държави от Европейския съюз избират днес своите евродепутати.

Вчера гласуваха гражданите в Латвия, Малта и Словакия. В петък избора си направиха в Ирландия и Чехия, а в четвъртък във Великобритания и Холандия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България