България да се въоръжава срещу Русия

Централата на корпорация RAND е разположена в Санта Моника, US щата Калифорния.

Препоръчва се разполагането на ракети у нас и в Румъния

Кремъл опитвал да отдалечи София и Анкара от ЕС и алианса

НАТО трябва да предприеме допълнителни мерки в областта на гарантирането на сигурността на Алианса и държавите членки срещу Русия в Черноморския регион, включително разполагането на допълнителни военновъздушни и военноморски системи за отбрана на територията на България и Румъния. Тези отбранителни мерки не е необходимо да се опитват да отговарят напълно реципрочно на ескалиращото въоръжаване на Кримския полуостров от страна на Кремъл, ако бъдат съпътствани с увеличаване на военноморските учения на Алианса в Черно море и запазване на подкрепата за Украйна и Грузия.

Това са част от заключенията в доклад на влиятелната американска лобистка корпорация във военно-промишления сектор RAND. Той е съставен след среща, на която е била обсъждана стратегия за сдържане на Русия в Черноморския регион.

В документа се подчертава, че при съществуващите геополитически обстоятелства е “немислимо” на този етап за западните съюзници да изградят устойчива стратегия за защита на общите интереси в Черно море, която успоредно на отбранителните предизвикателства да контрира и различните видове “злонамерено руско влияние”.

] Председател на RAND е Майкъл Рич
Председател на RAND е Майкъл Рич

В доклада си RAND посочва още, че тъй като няма чисто военно решение за сигурността в Черно море, ефективната западна стратегия предполага по-добро съревнование с Русия за добронамереното отношение на хората в региона. Това, според корпорацията, изисква по-ефективни и по-добре интегрирани стратегически комуникационни усилия, както и противопоставяне на кибер и хибридните заплахи.

Сред заключенията, които прави RAND, е, че основните цели на Москва в Черноморието са моделирани спрямо условията във всяка страна от региона. Основна задача е различните съседи да бъдат държани в състояние на необвързаност или несигурност, що се отнася до отношенията на конкретната държава с Русия и Запада. Това ги оставя открити за руско икономическо, политическо и злонамерено влияние, смятат от корпорацията.

По отношение на България и Турция, според доклада, Кремъл прилага различни стратегии, посредством икономически и енергийни стимули и поощрения, за да раздалечи и двете страни от ЕС и НАТО. Сред ходовете на Москва са стратегическите медийни операции, които се водят в двете страни и целят основно създаването на положителен имидж на Русия. По този начин Москва използвала и проекта за газопровода “Турски поток”, за да предложи на България ролята на “газов хъб за руски природен газ”, при положение че държавата не разполага с необходимата инфраструктура и не може да е повече от “транзитна страна”, посочват експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия