България екстрадира в САЩ руски хакер, обвинен в компютърни измами

Руснакът Александър Жуков, който е обвинен от властите на САЩ в компютърни измами, е бил екстрадиран вчера от България в САЩ и се намира в затвор в Бруклин, щата Ню Йорк. Това съобщи в Туитър руското посолство в САЩ. "В най-скоро време служители на генералното консулство на Русия в Ню Йорк ще посетят Жуков в затвора и ще му окажат цялото необходимо консулско съдействие", добави посолството.

Жуков беше задържан в България през ноември 2018 г. по молба на САЩ. Заедно с още осем души, мнозинството от които са руски гражданите, той беше обвинен през ноември 2018 г. в САЩ в изграждането на сложни системи за фалшиви реклами в мрежата, причинили щети за десетки милиони долара на компании.

Гражданин от украинско-руски произход, петима руснаци и двама казахи се обект на съдебно разследване за електронни измами, хакерски атаки, узурпиране на самоличности с тежки последици и пране на пари.Трима от тях бяха арестувани в чужбина, но другите засега се изплъзват от правосъдието.

Според американските власти, една от системите на хакерите, прилагана през периода 2014-2016 г, е струвала 7 милиона долара на компаниите, купили онлайн реклами, които така и не са били видени от потребителите на мрежата.

Според обвинението, хакерите са програмирали сървъри, за да симулират човешка дейност в интернет, сърфирайки на сайта чрез фалшива търсачка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България