България е в Топ 10 по агресия сред учениците

Изследване на Световната здравна организация сред 43 страни постави България сред първите 10 държави с най-висок процент на тормоз в училище. Това стана ясно по време на кръгла маса с участието заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, посветена на агресията в българските училища, информира БНТ.

Макар и не сред първенците по брой население, България се оказва на челните позиции в световен мащаб по отношение на агресията сред децата. Само за миналата година у нас има над 2200 случая на физически и почти 3000 на вербален тормоз в училище. За да се променят цифрите, експерти в областта на образованието и сигурността се обединяват около тезата, че трябва да се въведат ясно установени правила на поведение за децата със съответните санкции, ако те бъдат нарушени.

"Най-важното нещо е тези правила да се спазват и да не се допускат двойни стандарти", подчерта Красимира Чобанова, началник сектор "Детска престъпност" в МВР.

Липсата на педагози в много учебни заведения в страната е друг проблем, който касае агресията сред децата. От над 4300 училища в страната, само в 964 работят психолози или педагогически съветници. Най-остра е липсата на специалисти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца. За да се справи с този дефицит, образователното министерство е въвело нова професия - Образователният медиатор.

"Макар и създаден по проекти и програми, свързани с работа в уязвими общности, смятаме, че е професия, която може да бъде използвана с много по-голям мащаб и обхват в цялата образователна система", посочи Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

Столичната община пък предлага свой алтернативен вариант за справяне с агресията сред деца, а именно-повече спорт в свободното време.

"Предвиждаме значително увеличаване на средствата за спортни клубове и детски школи през 2018г. Част от усилията касаят времето, когато децата не са на училище. Ръстът на използващите тези клубове е много голям, говорим за около 2000 души в рамките на година и половина", обясни заместник-кметът Тодор Чобанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование