България е в топ 3 в ЕС по ръст на икономиката

“Българската икономика продължава своето възходящо развитие и това ясно се вижда от новите данни на НСИ”, написа премиерът Бойко Борисов във 'Фейсбук'

Премиерът: безработица спада до 3,7%

БВП на страната се увеличи с 3,7% през третото тримесечие

Само Унгария и Полша ни изпреварват

Българската икономика продължава своето възходящо развитие и това ясно се вижда от новите данни на НСИ - Национален статистически институт. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във “Фейсбук”. Коефициентът на безработица спада до 3.7%, което е с 1.3% по-малко в сравнение с третото тримесечие на 2018 година.

България влезе в топ 3 на страните от ЕС по ръст на икономиката. Ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през третото тримесечие е с 3,7% на годишна база, съобщиха от Националния статистически институт. По-добри резултати сред страните от ЕС, за които Евростат обяви данни, имат само Унгария (+4,8%) и Полша (+4%).

За сравнение ръстът на икономиката на Германия е само с 0,5%, а на Италия е с 0,3%, като тези две страни имат най-слаби резултати сред членките на ЕС. Икономиката на Румъния също нараства с по-бавни темпове, отколкото нашата - с 3,2%.

За третото тримесечие на 2019 г. БВП на България достигна 31,48 млрд. лв., обявиха от НСИ. Най-голям дял в БВП има крайното потребление (68,4%). Инвестициите формират 18,3% от БВП на страната, а външнотърговското салдо е положително. Потреблението има основна роля за ръста на икономиката като през тримесечието се увеличава с 4,9% на годишна база.

Инвестициите нарастват с 2,2% спрямо същия период на миналата година. Износът на стоки и услуги се увеличава с 0,4%, а вносът намалява с 1,7%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България