България е извън европрограмата за борба срещу биотероризма

След 8 години в две последователни програми на ЕС за индикация на бактеорологично оръжие при терористичен акт МЗ с външен отдел от 50 души е пропуснало да номинира Центъра за заразни и паразитни болести, за да продължи участието си, алармира директорът му и национален консултант по микробиология проф.д-р Тодор Кантарджиев.

В програмата ще бъдат включени дори Черна гора, Херцеговина, но България–не, поради целенасочено нехайство. Това каза проф. Кантарджиев по време на лекцията си за заплахите при биотероризъм, изнесена по време на XVII национална среща на фондация „МОСТ”/Медии, Общество, Семейство, Традиции”/, която отново събра в Албена научни светила в медицината и здравеопазването.

"В днешния глобален свят е перманентна заплахата от внос на опасни за живота инфекции, съществува риск от биотероризъм с ужасяващо тежки последици. България разчита само на Националният център за заразни и паразитни болести с две лаборатории, които с минимален ресурс идентифицират причинителите на опасни зарази като антракс, чума, туларемия, бруцелоза и едра шарка-кравешка и маймунска, и др., за да се реагира при всяка възникнала ситуация, включително и биотероризъм", каза професорът.

Той припомни, че преди четвърт век в страната е имало 25 лаборатории към РЗИ, които са правили някакви индикации на биологично оръжие, но вече ги няма. „При три университетски лаборатории само Центърът успя да разкрие случая на антракс във варненско село преди две години, при който почина стопанинът на заразената заклана крава, а ветеринарите иззеха опасното месо от 38 магазина по Черноморието. Ако един германец беше умрял от антракс, ви гарантирам, че нямаше да се радваме на немска реч и чужденец нямаше да стъпи най-малко 10 години тук в България”, каза проф.Кантарджиев, който припомни и случая с бруцелоза в град Рила, от която можеше да пламне цялата страна.

"Но държавата продължава да държи с три пъти по-ниски заплати от тези на чиновниците в Министерството на здравеопазването хората, които всеки ден рискуват здравето си и това на децата си, работейки със СПИН и други опасни инфекции", посочи още той. Според него МЗ има три ангажимента–профилактика на болестите, организация на лечението и реакция при кризи и масова опасност за населението, но акцентът е върху лечението, което е ангажимент на НЗОК, за профилактика на болестите няма почти никакъв ресурс, а за готовност за реакции при кризи въобще не се мисли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България