България е лидер по производство на билки

Страната ни е лидер и в производството на слънчогледови семки.

Сред водещите сме при малините

България е лидер сред страните в Европейския съюз по производство на билки и подправки, показват данните на Евростат.

През 2018 г. у нас са отгледани малко над 71 хил. тона ароматни и медицински растения, както и подправки.

По този показател България изпреварва с почти два пъти по-голяма реколта втория най-голям производител на билки в ЕС - Полша, където са добити 39 хил. тона. Испания е на трето място с 32 хил. тона.

Страната ни остава и сред най-големите производители на слънчогледови семки. В тази категория България е на второ място с производство от близо 2 млн. тона и изпреварва с около 100 хил. тона Унгария. Първа е Румъния с над 3 млн. тона.

По производство на малини страната ни се нарежда на четвърто място в Европейския съюз с реколтата от 7,45 хил. тона през 2018 г. Лидер в сектора е Полша, която е произвела 115 хиляди тона през 2018 г.

Второто и третото място са за Испания и Великобритания, съответно с 43,7 хил. тона и 14,3 хил. тона.

Отново четвърти сме и в отглеждането на череши с реколта от 55 хиляди тона през миналата година. Преди нас са Испания, Гърция и Полша.

България е в челните позиции и при производството на тютюн, люцерна и дини.

При плодовете Испания има най-голямата площ за производство на плодове в ЕС - 1,4 милиона хектара или 40% от общата площ на ЕС. Италия пък е най-големият производствен район на зеленчуци. Градините є са върху 0,4 милиона хектара и представляват 17,8% от общата сума в ЕС.

Бадемите предимно се отглеждат в Испания. Най-голямата площ от ябълкови градини е в Полша - почти една трета от всички в ЕС. Италия обработва най-голямата площ домати в ЕС близо 39 на сто, следвана от Испания - 25,2%, Румъния - 9,2%. В Холандия се намира почти една пета от общата площ на лука в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика