България е на 12-о място по поскъпване на имотите

Повишението на цените на апартаментите в страната е значително по-високо от средното ниво за ЕС от 4,3%.

Цените са нараснали с 6,3%

Цените на жилищата в България са нараснали с 6,3% през третото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на предходната година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Това поставя България на 12-то място сред страните членки на Европейския съюз по поскъпване на жилищните имоти. Повишението на цените на апартаментите в страната е значително по-високо от средното ниво за ЕС от 4,3%. Така се затвърждава тенденцията за бързо покачване на цените, особено след като през предходните две тримесечия повишението на годишна база беше съответно със 7,5% и 7,1%.

Най-голям годишен ръст на цените на жилищата сред страните членки на Европейския съюз е регистриран в Словения (15,1%), Холандия (10,2%) и Ирландия (9,1%). Същевременно в две от страните от ЕС има понижение на цените на годишна база - в Швеция (-2,1%) и Италия (-0,8%).

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата у нас са нараснали с 0,8%, сочат данните на Евростат. Докато в редица държави има спад на цените - в Италия (-0,8%), Румъния (-0,7%), Финландия (-0,4%), Словакия (-0,3%) и Унгария (-0,2%). Средното за ЕС поскъпване на апартаментите е с 1,5%. Най-голям ръст на цените на жилищата спрямо предходното тримесечие е регистриран в Холандия (3,3%), Малта (3,1%) и Хърватия (2,8%).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти