България е приела 29 преселници, при поето задължение пред ЕС за 1302

България досега е приела 29 преселници по квотите на ЕС, при поето задължение за 1302 души. Това показват последните данни, представени от Европейската комисия.

Пристигналите у нас по квотите мигранти са дошли от Гърция. България и Словакия следва да проявят повече гъвкавост по отношение на своите предпочитания и да започнат да приемат преселници от Италия възможно най-скоро, заявява ЕК.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди България да не бави процедурите по прием на бежанци по нейната задължителна квота от Италия.

Призовавам Полша и Унгария, които не са приели нито един човек нуждаещ се от международна закрила, да започнат да го правят веднага. Призовавам също Словакия и България да спрат да налагат стриктни и субективни предпочитания за релокация от Италия.“, каза той, цитиран от БНР.

Досега българските власти твърдяха, че проверките за сигурност на кандидатите за убежище са бавни и че много от мигрантите в Италия не желаят да отидат у нас. Друг аргумент изтъкван от София е, че трудно сред пристигналите в Италия се намират хора, които отговарят на условията за бежански статут. Българското правителство е поело ангажимент да настани 471 бежанци от Италия, но практически у нас не е пристигнал нито един, сочи докладът на ЕК.

България е приела по квотата си 29 бежанци от Гърция, при обещани места за 831. Срокът за изпълнението на квотната схема изтича през есента на тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа