България е 7-ма в ЕС по поскъпване на имотите

Цените са нараснали със 7,5% през второто тримесечие

Наравно сме с Чехия

България се нарежда на седмо място в ЕС по поскъпване на жилищата, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. През второто тримесечие на годината имотите в страната са поскъпнали със 7,5% спрямо същия период на миналата. Всъщност делим седмото място с Чехия, където жилищата също са поскъпнали със 7,5%. Поскъпването на имотите в България през второто тримесечие се ускорява спрямо първото, когато повишението на цените е със 7,1% на годишна база.

Двуцифрено повишение на цените на жилищата в ЕС през второто тримесечие е отчетено в Словения (+13,4%), Ирландия (+12,6%), Португалия (+11,2%) и Унгария (+10,4%). Топ 5 на страните в ЕС с най-голямо повишение на цените на годишна база се допълва от Холандия (+9,3%), а пред нас е и Латвия с ръст от 8,7%.

Във всички страни от ЕС се отчита поскъпване на имотите, с изключение на Швеция и Италия, където спадът на цените на годишна база е съответно с 1,7% и 0,2%.

Общо за страните от ЕС и от еврозоната цените на жилищата са се повишили с 4,3% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година и с 1,4% спрямо предходното тримесечие, сочат данните на Евростат.

В България цените на жилищата през второто тримесечие са нараснали с 2,8% спрямо първото, като по този показател сме на още по-предни позиции и заемаме 5-то място в ЕС. По-голям ръст спрямо предходното тримесечие има само в Словения (+4,2%), Малта (+3,2%), Латвия (+3,1%) и Румъния (+3,1%). Спрямо предходното тримесечие ръст на цените е отчетен във всички страни от ЕС, с изключение на Хърватия, където има спад с 0,2%.

 

17% от инвестициите са в блокове

Вложенията носят доходност от 3,1%

Купиха апартаменти за 20 млрд. евро в 9 страни

Доходността от инвестициите в апартаменти е 3,1% през първата половина на 2018 г. в девет страни от Европа, наблюдавани от консултантската компания Savills. Най-ниската доходност от първокласни активи през второто тримесечие отчитат Берлин - под 2,1%, а най-висока е била в Дъблин - 4%. От компанията смятат, че инвестициите в многофамилни жилищни сгради в Европа все още не са достигнали пълния си потенциал. Недостигът на жилища на редица пазари ще изисква повече инвестиции в апартаменти, прогнозира Savills. А инвеститорите продължават да виждат добри дългосрочни възможности и съобразени с инфлацията източници на доходи от жилищните имоти.

Инвестициите в многофамилни жилищни сгради са достигнали близо 20,5 млрд. евро към края на второто тримесечие на тази година в девет страни в Европа, включени в изследване на Savills. Това представляват около 17% от общия обем инвестиции в имоти през първото полугодие в изследваните ключови пазари. През миналата година делът им в общия обем на инвестициите достигна 13%. През първите шест месеца на годината делът на инвестициите в многофамилни жилищни сгради варира между 8% във Франция и 46% в Дания. Голям е делът на тези инвестиции и в Ирландия (34%), Холандия (33%), Швеция (31%) и Германия (26%).

Нарастващият интерес към сектора на многофамилните жилищни сгради не е изненадващ, тъй като е подкрепен от редица благоприятни фактори – търсенето на обекти за наемане расте, особено в градовете, където цените на жилищата се повишават по-бързо от доходите на хората и достъпността на имотите намалява.

Цените на жилищата в ЕС нараснаха с 4,7% на годишна база през първото тримесечие на 2018 г., докато наемите отбелязаха ръст с 1,2% на годишна база, сочат данни на Евростат и Европейската централна банка (ЕЦБ). Съотношението между цени на жилищата и доходи на домакинствата расте значително в последните три години в някои страни, особено в Швеция, Ирландия, Австрия и Великобритания. Средният дял на наемите възлиза на 24% от разполагаемите доходи в ЕС, което ги превръща в достъпна алтернатива на покупката на имот на редица пазари.

По отношение на предлагането недостигът на апартаменти под наем е видим в повечето растящи европейски градове, особено за домакинствата със средни или ниски доходи. Статистически данни сочат, че в Швеция, Холандия, Дания и Австрия делът на наемателите спрямо собствениците на жилища е висок за стандартите на ЕС и в някои случаи надхвърля 30%. Асиметрията между търсенето и предлагането е задълбочена от свиването на домакинствата (те се състоят от средно 2,3 души в ЕС) и тенденциите за бърза урбанизация.

Тъй като ерата на ултраниските лихвени проценти може би приключва, перспективите за повишаване на стойността на капитала стават по-видими в имотния сектор. Стабилните основи на сектора на многофамилните жилища привличат интереса на инвеститорите в момент, когато качествените източници на доходи се превърнаха в основен двигател при вземането на инвестиционни решения.

Най-големият пазар през първото полугодие на 2018 г. отново е Германия с инвестиции в апартаменти под наем на стойност 8,83 млрд. евро, следвана от Холандия с 2,95 млрд. евро. Инвестициите в апартаменти в Дания са достигнали 2,3 млрд. евро, докато Великобритания и Франция също са привлекли значителен капитал от над 1 млрд. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти