България иска Джок в затвора

Десетки столичани се отзоваха на призива на “Атака” за протест пред Съдебната палата с искане за оставка на Калпакчиев.  Снимка: Денислав Стойчев

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото за предсрочното пускане на убиеца

Австралийският убиец Джок Полфрийман да се върне в затвора, а делото за неговото предсрочно освобождане да бъде гледано отново. Искане за спиране на действието на съдебното определение, постановено от състава с председател Калин Калпакчиев, и възобновяване на производството, внесе главният прокурор Сотир Цацаров във Върховния касационен съд.

Рано сутринта Аксиния и Христо Монови - зачернените родители на загиналия студент Андрей Монов, подадоха жалба в прокуратурата и още същия ден обвинител №1 прие мотивите им, че са извършени съществени процесулани нарушения при постановяване на съдебния акт. Сред тях и е и конфликтът на интереси на Калпакчиев и докладчикът по делото Весислава Иванова, които би следвало да си направят отвод заради връзките си с Българския хелзински комитет.

В същото време вълната от гняв от пускането на убиеца продължи да се разраства. От ВМРО поискаха Висшият съдебен съвет (ВСС) да назначи дисциплинарна проверка на съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова. Партия “Атака” организира протест пред Съдебната палата с искане за оставката на Калпакчиев.

За утре - 26 септември, от 18 ч на площад “България” пред НДК, в социалните мрежи се подготвя национален митинг срещу освобождаването на Джок.

 

Христо Монов - бащата на убития студент, пред “Труд”:

Пускането на убиеца е не само неморален, а и неграмотен акт

“Не само неморален, но и правно неграмотен се оказа актът на съдиите, освободили предсрочно от затвора убиеца на сина ми”. Това обяви пред “Труд” Христо Монов, баща на убития през 2007 г. студент Андрей Монов. Родителите на момчето внесоха в прокуратурата искане за възобновяване на делото на основание на формално нарушение на Наказателно процесуалния кодекс.

“Двама от членовете на този съдийски състав - Калпакчиев и Иванова, се покриха с позор за цял живот, който ще носят и семействата, и децата им, защото те не просто постановиха един акт, който е срам за българското национално самочувствие, но и нарушиха закона. Жалбата ни е за това, че е нарушен чл. 32 от НПК. Съставът си е измислил “определение”, а определение се произнася от първата инстанция. Като втора инстанция те гледат жалбата на Полфрийман и на нея трябва да отговорят с решение, а не с определение. Затова искаме възобновяване на делото, като даваме и шанс на българското правосъдие да поправи актът на този състав. Защо са постъпил така - те трябва да кажат. Не предполагам, че са правно неграмотни. Може би са мотивирани по някакъв друг начин. Точно затова искаме възобновяване, защото съставът не е независим, а предопределен. А и двамата съдии - Калпакчиев и Иванов, са много тясно свързани с Българския хелзинкски комитет”, каза още Христо Монов. Той призна, че от пет дни, след като е научил за съдебния акт, не е спал, ял и усеща, че е на ръба на физическите си възможности.

“Благодаря на всички, които заявиха, че ще присъстват на протеста на 26 септември на площад “България”. Сега е моментът да си подредим къщичката, за да не могат да влизат с гнусни души и кални крака”, допълни почерненият баща.

 

Съдийската колегия на ВСС:

Нарушен е балансът между право и справедливост

“Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни, по повод съдебния акт, постановен от въззивен състав на Апелативен съд - София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта” Това обявиха от съдийската колегия на ВСС. Изявената позиция бе по повод внесеното от младежката организация на ВМРО искане за дисциплинарно производство срещу съдиите Калпакчиев и Иванова заради съмнения в тяхната независимост и безпристрастност, както и за уронване на престижа на съдебната власт.

От съдийската колегия на ВСС уточняват, че нямат правомощия да се намесват в дейността на съдилищата, но ще предоставят получения от ВМРО сигнал за извършване на надлежна проверка на Инспектората към ВСС.

 

Калпакчиев и Полфрийман с еднакви номинации от БХК

Председателят на състава и докладчикът по делото са в конфликт на интереси

Председателят на съдебния състав Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, докладчик по делото за пускането на Джок Полфрийман, са били в конфликт на интереси. Двамата мотивират определението си за предсрочно освобождаване на убиеца на доклад на Българският хелзинкски комитет (БХК), а като активисти на Съюза на съдиите са работили с тази неправителствена организация по общи становища и проекти, получавали са финансиране от общи донори като “Америка за България”, “Отворено общество” и др., писа сайта “Правен свят”. Нещо повече - Калпакчиев на два пъти е номиниран за конкурса на БХК “Човек на годината” и през 2013 и 2016 г. получава втора награда от същия конкурс. През 2016 г. пък Весислава Иванова участва в изготвянето на годишния доклад на БХК за човешките права в България.

Същият комитет през 2015 г. номинира убиеца Джок Полфрийман за “Човек на годината”, плаща разходите за създаването на затворническата му организация и по делото му, което австралиецът води срещу България в Страсбург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право