България и Алжир ще компенсират пропуснатите през последните години възможности за сътрудничество

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в София с колегата си от Алжирската народна и демократична Република Абделкадер Месахел. Това е първото посещение на алжирски външен министър у нас за последните 34 години. Това съобщиха от пресслужбата на МВнР.

По време на разговорите двамата първи дипломати се обединиха около мнението, че пропуснатите през последните години възможности за сътрудничество между България и Алжир в областта на икономиката, туризма, културата и образованието трябва да бъдат компенсирани и начертаха конкретни стъпки, чрез които да бъде развиван неизползвания потенциал.  Възраждането на търговско-икономическите отношения с Алжир е от приоритетно значение за България. Първият ни дипломат подчерта, че българският бизнес е способен да помогне на Алжир в амбицията им за диверсификация на икономиката. Според Захариева България има сериозен капацитет в сфери като енергетиката, възобновяемите източници, водните ресурси, земеделието, високотехнологичните отрасли и др., който може да сподели с алжирските си партньори. „Паралелно с желанието, което изразихме за активизиране на политическите контакти, ще работим и за намирането на конкретни форми за сътрудничество, които да стимулират както интереса на бизнеса от двете страни, така и на гражданите“, заяви министър Екатерина Захариева на съвместната пресконференция след срещата.

Алжирският народ познава добре България заради отличната работа на хилядите български специалисти от различни сфери на икономиката, които са работили в страната. С България е тясно свързано и национално освободителното движение на Алжир. Един от неговите герои е покойният български капитан Васил Вълчанов. Това заяви алжирският първи дипломат пред своя домакин. Министър Месахел изтъкна още, че сред познатите и обичани в страната му българи се нареждат и имената на режисьори, художници и лекари. По време на срещата той отбеляза и голямата роля на България и българското образование за създаването алжирски специалисти в областта на инженерните науки и медицината.

По време на срещата си двамата външни министри обсъдиха и актуални теми от международния дневен ред. В контекста на глобалните предизвикателства фокус на разговорите им бяха миграцията и борбата с тероризма. Захариева изтъкна ролята на Алжир и усилията на страната за укрепването на сигурността на африканския континент. Държавите от Средиземноморието са ключов партньор на ЕС в сферата на сигурността и по-конкретно по въпросите на граничния контрол, борбата с тероризма и радикализацията, и с трафика на оръжие. „Приносът на Алжир в тази мисия е безценен и не случайно сте си спечелили прозвището „Мистър Африка“. Само за 20 години Алжир е успял да се справи с тероризма на територията на страната и днес е сред най-сигурните държави. Европа трябва да слуша и да се консултира с държави като Алжир“, допълни вицепремиерът. Захариева отбеляза още, че България стана една от 4-те европейски страни, която стана коспонсор на приетата през ноември резолюция на Общото събрание на ООН, с която беше прието предложението на Алжир за създаването на инициативата „Да живеем в мир заедно“. „Радостна съм, че именно по време на Българското председателство, на 16 май т.г., ще бъде отпразнуван и първият международен ден свързан с нея“, допълни тя.

Захариева и Месахел подписаха днес три двустранни споразумения - за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти, за разбирателство между Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България и Института по дипломация и международни отношения на Алжирската демократична и народна република и Меморандум за разбирателство в областта на архивите. „С моя алжирски колега днес обсъдихме актуализирането на съществуващата между нашите страни договорно-правна рамка. Разбрахме се да изработим и конкретна пътна карта с ясни цели и приоритети, за да гарантираме изпълнението им на практика“, допълни Захариева. Тя обясни, че през есента ще бъдат проведени политически консултации с министрите на компетентните ведомства и експерти, които да изработят ясен план за реализирането на двустранното сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България