България и европейската отбрана. Версия 2.0 (II част)

ЕС придобива възможност да участва пълноценно в управлението на външни кризи извън територията на съюза

Във вторник публикувахме . Днес ви предлагаме втората част на анализа.

Направените предложения от КСНС при президента и план за действия в областта на ускореното присъединявана на България към структурите на общата европейска отбрана показват, че държавното ръководство ясно осъзнава, че обстановката на континента ни, процесите на Брекзит, промените в транс-атлантическото партньорство със САЩ и идентифицирането от ЕС на новите потребности за сигурност са пренасочили политиката на ЕС от Европейска отбрана Версия 1.0 на "Сътрудничество за сигурност и отбрана" и разгледана по-подробно в предишни мои материали, директно към Версия 2.0 "Споделена сигурност и отбрана". Съгласно този вариант държавите членки сближават много по-съществено отбранителните си възможности, имат общи разбирания за заплахите и стават солидарни във финансов и оперативен план. При този вариант ЕС придобива възможност да проектира военна сила и да участва пълноценно в управлението на външни кризи извън територията на съюза.

В областите където се пресичат външната и вътрешната сигурност, като борбата с тероризма, противодействието на неконвенционални заплахи, граничния контрол, морската и енергийната сигурност. ЕС ще си сътрудничи с НАТО, но ще предприема по-решителни действия самостоятелно като изгради капацитет за мисии с голям интензитет във външен план от името на Съюза в съответствие с чл. 44 от Договора за Европейския съюз. В него се посочва, че Съветът може да повери изпълнението на дадена мисия на група държави членки, които желаят и имат капацитет за това. Резултатите и хода на мисията се докладват редовно на Съвета и той приема необходимите решения. Така вземането на решения става много по-бързо и адекватно на променящата се обстановка. Изграждат се органи за по-пряко ангажиране в защитата на държавите членки и европейските граждани в случай на заплаха или нападение, включително и в областта на кибератаките.

Разузнавателната информация ще бъде систематично споделяна и анализирана. Засилено ще се изгражда европейската гранична и брегова охрана за контрол и защита на европейските граници, като за в бъдеще се изгради единна система за синхрон с европейските Сили за бързо реагиране. Предвижда се развиването на собствени възможности в областта на компютърните технологии и изкуствения интелект. Ускорява се независимата европейска космическа програма.

Това което сега ни се струва новост, а именно общо финансиране, планиране и изграждане на единни европейски отбранителни структури, ще е правило и националното планиране на отбраната ще бъде изцяло съобразено с него. Съгласувано и при улеснени условия и сътрудничество ще се придобива въоръжение и бойна техника, като по този начин се повишава и оперативната съвместимост. Разработването и възлагането на поръчки за сложни и високотехнологични системи ще се управлява съвместно. Финансово подкрепени от Европейския фонд за отбрана държавите изграждат многонационални способности в ключови области, като стратегически транспорт, безпилотни средства (БПЛА), морско наблюдение и сателитни комуникации, единна бронирана машина/амфибийна бойна машина, САУ - "ЕвроАртилерия", системи за киберзащита, логистични "хъбове". Изграждат се планови и командни структури на многонационалните структури, медицинско командване и командване на въздушния транспорт в рамките на ЕС.

Тук идва ред на любимото и родно обяснение на авторитетни и вече не толкова познавачи как това нямало да стане... А дали е точно така?! В края на годината освен ускореното подписване на PESCO, ефективно стартира финансовият елемент- Европейския фонд за отбрана (ЕФО/ЕDF), капацитет 5,5 млрд. евро годишно, координиращия елемент - Координирания годишен преглед на отбраната (KГПО/CARD), планиращия и управляващ елемент- Структура за планиране и провеждане на военни мисии на ЕС на стратегическо ниво (СППВМ/MPCC). Структурата е съвсем нова, създадена е с цел да превъзмогне недостатъците на предишните териториални 5 оперативни щаба (OHQs): Френският оперативен щаб в Монт Валериен, Париж; Британският оперативен щаб в Нортууд; Германският оперативен щаб в Потсдам, Берлин; Италианският оперативен щаб в Рим; Гръцкият оперативен щаб в Лариса. Тя е в състава на Военния секретариат, част от Европейската служба за външно действие (EEAS), управлявана директно от Федерика Могерини. Капацитетът за единно разузнавателно покритие и реагиране при кризи също е обединен с Центъра за анализ на разузнавателна информация (INTCENT) и Ситуационната зала на ЕС, отново в Европейската служба за външно действие (EEAS). Стартира сформирането на Сили за бързо действие. Що се касае за обединените възможности на група държави в ЕС, те вече съществуват: ЕВРОФОР, обща сухопътна групировка между Испания, Франция, Италия и Португалия; ЕВРОКОРП, прегрупира сухопътните сили между Германия, Белгия, Испания, Франция и Люксембург; ЕВРОМАРФОР, военноморска групировка на Испания, Франция, Италия и Португалия; Европейска въздушна група, военновъздушна групировка между Германия, Белгия, Испания, Франция, Италия, Холандия.

 

Примерът на Германия

Тихо и без шум миналата година Германия създаде такива групи с бронетанкови бригади и въздушно-десантни части съвместно с Румъния и Чехия. Освен това през декември веднага изяви желание да оглави 4 най-перспективни проекта в PESCO, за нас останаха логистичния хъб, морското наблюдение и част от авиотранспорта, ако и там не се забавим. Относно компютърните системи и изкуствения интелект предложението за изграждането на европейски суперкомпютър в ресора на еврокомисар Мария Габриел е точно в това направление. И докато преди подготовката за председателството на ЕС по въпроса за Европейската отбрана България беше изпаднала в летаргичен сън, то с общия документ от заседанието на КСНС се забелязва определено раздвижване и оптимизъм, че този път можем да сме водещи поне в един общоевропейски проект в най-важния за нас регион, Балканския.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи