България и Европейската отбрана. Версия 2.0

Повече компромиси със сигурността няма накъде да правим

Изминалата седмица в европейския дневен ред беше посветена на България. В България - на председателството на Европейския съюз, а в изказванията на европейските и български лидери общата европейска отбрана беше изведена като приоритет. Всички те приветстваха стартирането на постоянното структурирано сътрудничество (ПСС/PESCO) в областта на отбраната. Подчертано беше значението на бързото осъществяване на първите съвместни проекти и ускоряване на интеграцията на европейските държави във военната област. Към тази общо-европейска соната ние добавяме и нашата регионална партитура за интегрирането на страните от т. нар. Западни Балкани в европейските планове.

Изпреварващ хода на времето си, в началото на седмицата се проведе Консултативен съвет по национална сигурност при президента по същата тема „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018». Този път КСНС заседава в пълен състав по всички точки, никой не си тръгна преди края и всички се обединиха под общото становище, че като държава-членка на ЕС, която пое ротационното председателство, България има важна роля и носи своята отговорност в изграждането и развитието на Общата политика за сигурност и отбрана, която дава нов импулс на интеграционните процеси в ЕС. Може би защото вече се оформя единно мнение в нашето общество, че Европейската отбрана е от изключително значение за страната ни, намираща се на геополитически разлом и повече компромиси със сигурността няма накъде да правим. Може би защото в лицето на президента, който пряко отговаря за политиката за сигурност и отбрана, за първи път имаме съвпадение на това да е учил и работил в областта, с която се занимава. До сега всички предишни, както и повечето ни управляващи са учили за едно, работили са друго, отговарят за трето и само Всевишният може да прозре с какво всъщност е искала да се занимава тяхната търсеща и неспокойна душевност.

Вече предвиждайки неизбежното и притиснат от външни обстоятелства, КСНС успя да изпълни основното си задължение да не бъде само формат, събиращ се след определена случка и констатиращ фактологията, а орган с функция да прогнозира събитията, задава приоритети, съставя общ план за действие и поставя задачи и срокове на всички отговорни за изпълнението му структури в държавата. Участниците се обединиха около становището, че PESCO предоставя значителни възможности за Република България за участие в консолидираната европейската отбранителна индустрия, наука и пълноценната интеграция на Въоръжените сили на Република България. Следва да изградим ефективни механизми за анализ и приоритизиране на способности, проекти и модули, с които да участваме в ПСС Контатира се и, че следва да ускорим избора се на области, научни звена и предприятия, с които страната може да участва в общи европейски проекти и да се ползва от Европейския фонд за отбрана (ЕФО).

Приетият национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. следва да бъде своевременно актуализиран и надграждан. Беше съставен План за работа като председатели на Съвета на Европейския съюз. България до 30 юни 2018 г. трябва да финализира преговорния процес по Регламента за изграждане на Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната. Конкретно за страната ни за 2018 г. следва да се разработи Пътна карта за подготовка на Програма 2030 за развитие на отбранителните способности на Въоръжени сили; актуализиран План за участие в проекти на ПСС и ЕФО; Каталог на българската отбранителна индустрия, научни звена и областите, в които имаме потенциал за участие в проекти на ПСС, ЕФО и по линия на Европейската агенция за отбрана; да бъде извършен преглед и при необходимост актуализиране на Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.

Най-накрая страната ни видя в Общата европейска отбрана и европейската перспектива за сигурността на страните от Западните Балкани, като КСНС ангажира изпълнителната власт с разработването на Пътна карта с проекти и инициативи в областите на сигурността и отбраната, която да подпомогне европейската перспектива и укрепването на сигурността на страните от Западните Балкани, която да включва Каталог на възможностите за образование и обучение в България на ръководни кадри в сферата на сигурността и отбраната и предложения за провеждане на съвместни учения и тренировки. България ще представи пред Съвета на ЕС идеята за изграждане у нас на Международен институт за устойчиви технологии и Научен център за Югоизточна Европа.

Държавното ръководство осъзнава новите предизвикателства

Предложенията от последния КСНС при президента показват, че държавното ръководство ясно осъзнава, че обстановката на континента ни, процесите на Брекзит, промените в трансатлантическото партньорство със САЩ и идентифицирането от ЕС на новите потребности за сигурност, са пренасочили политиката на ЕС от Европейска отбрана Версия 1.0 на “Сътрудничество за сигурност и отбрана” и разгледана по-подробно в предишни мои материали, директно към Версия 2.0 “Споделена сигурност и отбрана”, която подробно ще бъде разгледана в следващия материал.

Очаквайте продължение в следващ брой на “Труд”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари