България и Мароко – нови културни хоризонти

Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, Боян Ангелов и Хайри Хамдан

Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко в България, проведе официални разговори с д-р Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели. Срещата се състоя в сградата на СБП – ул. „6-ти септември” 35 в София, където сред портретите на Ботев и Вазов, двамата разговаряха прителски за бъдещо литературно сътрудничество.

Г-жа Мидауи разказа за уважението, което народът на Мароко изпитва към българските строители, инженери, учители и лекари, работили през последните 60 години в нейната родина: „Големи инфраструктурни обекти у нас са построени от българи, моята любима учителка по математика беше българка. В София в момента са регистрирани само 120 марокански граждани, докато в Мароко продължават да живеят и работят хиляди българи.”

Г-жа Мидауи има специално отношение към литературата, музиката и културното наследство; в момента тя председателства Обединението на франкофонските държави у нас. Известно е, че г-жа Закия Ел Мидауи е почитател на Нов симфоничен оркестър, който работи под неин патронаж. Поставила си е като задача да изгради мост между България и Мароко, особено сега, след посещението на премиера Борисов в нейната страна, когато беше подписано споразумение за признаване на трудовия стаж на българите, работили там.

От своя страна, Боян Ангелов говори за писателската организация, която възглавява: „Съюзът на българските писатели е един от най-старите в Европа – на 106 години. Тук са членували най-големите родни писатели, горди сме, че сме техни наследници и имаме възможност да разпространяваме българската литература по света. Нашите членове са 850, партнираме си успешно с Министерство на културата и имаме договори за съвместно дейност с над 20 държави в Европа и Азия (Азербайджан, Китай, Италия, Пакистан, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Хърватия, Швейцария и др.). Ние сме равноправен член на EWC (Европейския писателски съвет на членовете на ЕС) и на Международното съобщество на писателите на Русия. Аз съм респектиран от историята и настоящето на Кралство Мароко – с територия половин милион кв км и население над 40 милиона. Градът Казабланка е нарицателен за нас като изящество и невероятна култура. За нас е чест да сключим договор с посолството на Мароко”.

Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи и д-р Боян Ангелов се договориха за съвместни инициативи: подписване на рамково споразумение между Съюза на мароканските писатели и Съюза на българските писатели; гостуване на наши писатели в Мароко и на марокански у нас; издаване на българо-мароканска антология. На 4 януари 2020 г. в резиденцията на Мароко в София ще се състои Международната инициатива „Пролет в културните отношения”, организирана от Съвета на мароканците по света, на която ще участват и 10 български писатели.

На срещата на 24 октомври участваха още Димитър Христов – международен секретар на СБП, и Хайри Хамдан – писател и преводач от арабски език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура