България на картите на медалите

Ще попадне ли България на картата на медалите на 31-вите олимпийски игри Рио 2016? Това е днес въпросът, а не дали ще сме в десетката на света, както бяхме свикнали, преди да рухне Берлинската стена. Разбира се, няма идеален свят. Затова, ако съжалявате за медалите, утешавайте се, че падна Стената... Обратният вариант за съжаление вече е химера.

От бившите сателити на СССР само Унгария реално успя да запази елитния си спорт. Маджарите винаги са били силни в спорта без значение в каква политическа система живеят. Класираха се осми в битката с над 200 държави в Лондон 2012, но сега прогнозите им отреждат отпадане от десетката на големите. Апропо, за първи път виждаме „втори пик“ на предвижданията на престижните агенции. Настъпи 5 дни преди началото на олимпиадата заради Русия. Спирането от игрите на около 100 асове на „сборная“ пренареди картите в немалко спортове. И всичко това предполага сензации. Среда, която търси днес България. Само че Спортният арбитражен съд в Лозана върна руснаците. Пълна лудница.

От 70-те години до края на века се плашехме от изненади на по-слаби съперници, а в момента нашите се надяват на чудеса или поне на як късмет за достигане до подиум.

А високосната 2016-а минава под знака на сензациите. Започна се с Цар Футбол - Исландия изхвърли Англия от еврофиналите, а Португалия ликува на върха. И - о, чудо - загубилата куп медали заради допинг България сега печели служебно отличия в този спорт заради други бракониери. Чакаме трети медал от Лондон 2012 - петата там Милка Манева ще е „сребърна“, след като 3 тежкоатлетки в нейната категория са дисквалифицирани при повторни тестове с ново поколение апаратура и медикаменти.

На игрите преди 4 лета с 63 спортисти заехме 63-тото място в класирането по медали. Сега сме без 12-те от волейболния отбор и с 51 участници ни отреждат 51-вата позиция. Да, някъде там в миманса, но пък не е чак толкова зле за най-бедната държава в Евросъюза, нали?

Милиарди текстове се изписват по време на олимпиадите, но по-четена от Библията и Корана, взети заедно, през 17-те дни на събитие №1 на планетата е таблицата на класирането по медали. Светая светих, както я наричат още от края на 70-те години. Известна още и като огледалото на мирната... война. За попадане в нея ще се борим в Рио 2016.

Водещите американски компании, които са най-престижни в спортните прогнози, са железни за съдбата на майка България. Три медала и нищо повече. Антоанета Бонева в стрелбата, Станимира Петрова в женския бокс и ансамбълът в художествената гимнастика. Ще имаме сребро и 2 бронза, като за второто място предвижданията са различни, но най-много са за момичето от ринга.

Питате се защо не ни предричат медали в борбата? Как да стане, когато например бюджетът на руската федерация е колкото на целия наш спорт. Нямаме отбори във всяко училище, както е в САЩ. Там на финала на университетското първенство се събира над 20-хилядна публика. Не разполагаме и като Иран с 3 милиона картотекирани борци. Или с условията на Япония, Корея и Германия, привличаща звезди в своята Бундеслига... Въпреки това в борбата ни не се предават и без много шум ще се опитат от 11 шанса все някъде да пробият напук на прогнозите.

Генерално „Грейсноут“ вещае триумф на САЩ със 102 медала (42 златни), втора позиция за Китай, трета за Русия, четвърта за Великобритания, пета - Германия, шеста - Франция. Компанията позна 16 от отборите в топ 20 на миналите игри с разлика до максимум 4 отличия в резултатите им. Косово, Катар, ЮАР, Гърция и Индонезия се очаква да са около нас в пояса 50-60-о място на отборната градация.

За герой на 31-вата олимпиада „Грейсноут“ залага на американския плувец Майкъл Фелпс. Предричат му още 5 златни и 1 бронзов медал и общо 28 отличия (23 титли) от 5 олимпиади. От домакина Бразилия естествено се чака национален рекорд на летни игри - 25 медала, от които 9 златни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт