България отбелязва 145 години от гибелта на Левски

Церемонии ще има в Брюксел и Западните покрайнини

И днес в цялата страна с възпоминателни церемонии ще бъде отбелязана 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. На 18 февруари през 1873 г. е изпълнена смъртната присъда на революционера и той е обесен в покрайнините на София.

В София Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски, ще бъде отслужена в храма "Света София" от 17 часа, а след това се организира литийно шествие.

В 18 часа пред Паметника на Апостола ще започне церемонията-поклонение, на която президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец.

Заради честванията през целия ден в столицата ще има промени в движението.

В родният град на Васил Левски - Карлово, 145-ата годишнина от неговата гибел ще бъде отбелязана с митинг - поклонение. Снощи там се проведе възпоменателна церемония.

Годишнината от обесването на Левски ще бъде отбелязана и в българското консулство в Брюксел, информира БНР. Във възпоменателната церемония там ще участва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, а почетен гост ще бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. На събитието ще присъстват български народни представители и дипломати, както и евродепутати. На церемонията председателят на парламента Караянчева ще произнесе слово и ще поднесе цветя пред барелефа на Васил Левски. Предвидена е и програма, която ще бъде представена от деца от българското училище в Брюксел.

И в сръбските градове от Западните покрайнини ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Апостола. В Босилеград са организирани две поклонения, на едно от които се очаква да присъства и генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев. Кметът на Босилеград Владимир Захариев обясни за днешните прояви.

Церемония пред паметника на Левски ще се проведе и в сръбския Димитровград, на която ще присътват кметът на общината, държавни представители от Белград и София, както и представители на институции и официални гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България