България отпразнува Одринската епопея

Турция ни дължи до 20 млд. долара

Президентът Румен Радев: Въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци не може да се премълчава от никакви съображения

България почете подвига на българския войник при превземането на Одринската крепост през 1913 г. „Разрушените домове и прекършените съдби на тракийските българи не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува.” Това каза държавният глава Румен Радев по време на тържествено поклонение по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея в столицата. Събитието се проведе пред паметника “Одринска епопея” в градинката до църквата “Св. Николай Софийски”. В тържественото поклонение взеха участие още вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, депутати, общински съветници и граждани.

„Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци не може да се премълчава от никакви съображения. Това е въпрос на справедливост. Българското общество няма да допусне историческата истина да бъде преиначавана, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения”, заяви държавният глава. Според бившия ни консул в Одрин Георги Димов Турция ни дължи между 5 и 20 млрд. долара.

Почитаме паметта на тракийските ни сънародници и поздравяваме техните потомци, неделима част от народа на обединена България и продължават делото си на съхранение на една от най-древните култури в Европа.Това заяви пък кметът на София Йорданка Фандъкова по време на тържествено поклонение. Паметника “Одринска епопея” признателните столичани издигат в периода 1928-1932 г., за да напомнят за саможертвите в подвига на тракийци. На 26 март 1913 година е превзета непревземаемата одринска крепост. Завършва една от блестящите операции на българската армия през Балканската война. “За историята на Тракия, която трябва да се помни, 1913 г. е година на величие и трагедия. Величие, защото тракийските българи са проявили истински героизъм, за да отстоят себе си като българи. Трагедия, тъй като са преживяли не само икономическо разорение, но са били прогонени от своите земи”, коментира още кметът на София.

 

Британски военен кореспондент:

За 4 седмици българите завладяха 256 км

Една нация с население от по-малко от пет милиона и военен бюджет от по-малко от два милиона лири стерлинги годишно изведе на полето след четиринадесетдневна мобилизация армия от 400 000 мъже и в течение на четири седмици премина над 256 км във вражеска територия, плени една крепост и обсади друга, води и спечели две големи битки срещу наличната въоръжена сила на нация от двадесет милиона обитатели и спря едва при портите на вражеската столица.

 

Историците за Одринската епопея

Акад. Георги Марков:

Морална победа на дедите ни

03-07-gmПревземането на Одринската крепост е историческо възмездие срещу вековния враг. 500 години българите не са имали право да носят оръжие, били са потъпквани, унизени, но побеждават Османската империя. Това е не само военна и политическа победа, това е морална победа на нашите деди. Те доказват, че са достойни за свободата си. И както ген. Стефан Тошев тогава казва: “Вече не ни освобождават, а ние сме освободители, освобождаваме нашите сънародници”.

 

Акад. Константин Косев:

Можем гордо да вдигнем глави

03-08-kkХората не са вярвали, че е било възможно българската армия да победи турците. Генерал Вазов и другите са атакували крепостта и за смайване на цяла Европа те са победителите. Това ни изпълва с гордост и ние пазим в сърцата си спомена за Одринската епопея. Преди години тази битка беше дълго време скрита от историографията, защото Балканската война беше табу. Но това е една от битките, за които можем гордо да вдигнем глави.

 

Доц. Д-р Станчо Станчев:

За първи път в света - масирана авиация

03-09-ssПобедата при овладяването на Одринската крепост е един от върховете на българското военно изкуство, защото за първи път тогава българската армия воюва в масов състав срещу много добре оборудвана крепост. Тук се проявява блясъка на българските артилеристки командири. За първи път в световната военна история се налага използването на огневия вал, използваме масирано авиацията и радиоразузнаването.

 

В много градове почетоха подвига и саможертвата

Варна отбеляза Деня на Тракия предсрочно

Бургас с две дружества

Заради височайшата среща в “Евксиноград” тази година Варна чества предсрочно Деня на Тракия, в който отбелязваме 105 г. от превземането на Одринската крепост и отдаваме почит на хилядите наши сънародници, станали жертви на геноцида в Османската империя. Традиционното поклонение с военен ритуал на паметника на Осми приморски полк бе организирано миналия петък, вместо на 26 март. Наследници на избитите и прокудени от родните им места тракийци обаче се събраха на протеста на “Възраждане” и настояха България и ЕС да изискат от турския президент Реджеп Ердоган да плати обезщетенията от над 10 млрд. долара, които Турция дължи според Ангорския договор.

Две тракийски дружества в Бургас- “Екзарх Антим Първи” и “Странджа” честваха със самостоятелни програми подвига на българските воини. Дружеството “Екзарх Антим Първи” е основано на 15 декември 1896, от Капитан Петко Войвода и братята Петър и Никола Драгулеви. Славната му история обаче не попречи през май миналата година, след “напрежение заради указания”, председателят му Тодор Ангелов, който е общински съветник от гражданска квота на АБВ, да обяви, че напускат Съюза на Тракийските дружества. От два месеца пък, като официален член на Съюза, е създадено Тракийско дружество - “Странджа”. Негов председател е Стефан Колев, съветник от ГЕРБ. Програмите за празника включваха концерти, музикално- поетична програма, изложба от рисунки и др. Общото бе поднасянето на венци и цветя пред Паметник на 24-ти Черноморски пехотен полк, но в различни часове.

“Нашата цел е да пазим паметта и интересите на тракийци. Постоянно прииждат много хора, вече имаме 12 секции в града”, каза пред “Труд” Стефан Колев. “От началото на годината имаме 160 нови заявления за членство. “, коментира от своя страна Тодор Ангелов. Тържества по повод 105-та славна годишнина от Одринската епопея се състояха в много градове на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България