България подкрепи търговското споразумение СЕТА (обзор)

България е оттеглила всичките си възражения срещу търговското споразумение между ЕС и Канада, известно още като СЕТА - това съобщи по време на Европейския съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че страната ни е действала заедно с Румъния след получени писмени гаранции от Канада, че визите за граждани на двете страни ще паднат от края на 2017 г.

„Цяла нощ работихме Европейската комисия и ние, заедно с румънския президент (Клаус Йоханис - б.а.) получихме надлежни писмени потвърждения ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани“, каза Борисов.

Според него споразумението е важно за бизнеса и туризма у нас.

„Имам ясни гаранции от ЕК и Съвета, че за споразумението падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор“, допълни премиерът.

Клаус Йоханис уточни, че в текста за визите има клауза, според която, ако броят на нелегалните имигранти в страната надвиши определен праг, Канада си запазва правото временно да върне визовия режим.

Решението за СЕТА бе взето на фона на все по-големи протести у нас и други страни членки. Според милионите недоволни в ЕС СЕТА е подготовка на компрометирания договор със САЩ - ТПТИ. Като него и СЕТА бил вреден за трудовите права, за екологичните стандарти, за безопасността на храните и много други стоки. Предоставял на мултинационалните компании правото да съдят държавите в международни арбитражи, ако преценят, че пречат на търговията им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България