България подписа за Европейски фонд за отбрана

Снимка: Архив

България и още 22 държави-членки подписаха съвместна нотификация за стартиране на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС). Официалната церемония се състоя в рамките на Съвет “Външни работи”, който се проведе в Брюксел. От българска страна нотификацията бе подписана от вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, информираха от пресслужбата на външно министерство.

Постоянното структурирано сътрудничество има за цел да съдейства за развитието на отбранителните способности на държавите-членки, включително чрез създаване на Европейски фонд за отбрана за финансиране на конкретни проекти. ПСС демонстрира решимостта за засилване на европейската сигурност и отбрана в отговор на новите геополитически предизвикателства.

България приветства предприетите стъпки за реализиране на Глобалната стратегия чрез стартирането на ПСС. Трябва да развием тази инициатива по възможно най-прозрачния, всеобхватен и амбициозен начин, за да допринесем за повишаване сигурността на ЕС и да съдействаме за засилването на способностите на НАТО, заяви в изказването си министър Екатерина Захариева.

Министрите на външните работи обсъдиха подготовката на предстоящата на 29-30 ноември 2017 г. в Абиджан Среща на върха ЕС-Африка, която има за цел да засили политическите и икономическите връзки между двата континента. Първите дипломати на ЕС подчертаха важността на провеждането на срещата и изразиха подкрепа за водещите теми в дневния ред - инвестиране в младежта и създаване на заетост, мир и сигурност, миграция и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика