България пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа

Централната избирателна комисия пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/, а председателят на ЦИК г-жа Ивилина Алексиева стана президент на АСЕЕЕО на състоялото се в България заседание на Изпълнителното бюро на Асоциацията през м. май, съобщиха от ЦИК.

България ще председателства Асоциацията в продължение на една година като през м. ноември ЦИК ще бъде домакин и на 26-тата конференция на тема „Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха“. На конференцията се очаква да присъстват над 150 изборни експерти от цял свят и да бъдат дискутирани най-добрите изборни практики през 2017 г., както и възможностите за ангажиране на младите хора в изборния процес.  В рамките на конференцията ще се проведе и Общо събрание на АСЕЕЕО.

Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/ е създадена през 1991 година в Будапеща, Унгария. България е сред първите й членове. Мисия и целите на Асоциацията са повишаване на професионализма на изборните институции чрез обмяна на опит, наблюдение на избори, подготовка на позиции във връзка с подготвяне на проекти на ЕК и ЕС относно изборите и изборното законодателство, свързани с прозрачност на изборите,  финансиране на изборни кампании, гарантиране на избирателните права, равнопоставеност на гражданите и др. В организацията членуват 25 избирателни комисии и трима асоциирани членове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България