България поиска Мондиал 2030 (обзор)

Договорихме с Гърция, Сърбия и Румъния солидарно домакинство на Световното по футбол

Четиримата балкански лидери подписват декларация със срокове за общите инфраструктурни проекти

Гост в „Евксиноград” беше израелският премиер Бенямин Нетаняху

България, Румъния, Гърция и Сърбия ще кандидатстват да са солидарен домакин на Световното първенство по футбол през 2030 г. Това съобщиха след петата четиристранна среща на балканските лидери в “Евксиноград” премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич.

Премиерът Бойко Борисов бе домакин на четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция “Евксиноград”. Министър-председателите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич обсъдиха развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Гост на срещата бе израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Борисов съобщи, че с Гърция ще бъде подписана декларация с конкретен график и срокове на общите инфрасруктурни проекти, която парламентите ще гласуват.

„Магистралите „Тракия” и „Марица” ще бъдат свързани през Александруполис. Защо не България да има кей на Солун и Александруполис, а Гърция във Варна и Русе. Ще свържем Егейско и Черно море, а през Дунав стигаме и до Германия”, каза още Борисов. „Много скоро от Белград до Истанбул ще се пътува без един светофар”, заяви премиерът като обясни, че до 2 години ще е готова и магистралата София-Белград.

“Целта ни е да повишим свързаността помежду си - дигитална, транспортна, енергийна. Нашата политика не е срещу трети страни. Тя е за укрепване на свързаността и сигурността на Балканите и в Европа”, заяви премиерът.

Той обяви, че след като израелският премиер Бенямин Нетаняху гостува на балканските лидери в “Евксиноград”, през декември на шестата им среща в Белград, Вучич е съобщил че ще покани канцлера на Австрия Себестиан Курц.

“Не случайно кръстихме нашия газов хъб “Балкан”, защото диверсифирацията е изключително важна. Не случайно казваме, и че в този хъб ще влиза и румънски газ, втечнен газ от Гърция и от други места. Ще имаме възможност да купуваме най-евтин газ”, подчерта Борисов.

“За Сърбия това са изключително важни срещи. Разговаряхме за три важни области - енергийната свързаност. Запознахме премиера Нетаняху, имайки предвид проектът EastMed. Помолихме да ни подкрепят за т.нар. “Балкански маршрут”, обяви след срещата сръбският президент Александър Вучич.

“Ще подпишем обща декларация, с конкретен график и срокове за модернизацията на жп връзката Александруполис - Бургас - Варна. Споразумяхме се за изграждането на скоростен път от Александруполис до Марица и оттам този път ще се свърже със скоростните връзки към Бургас и Варна”, увери гръцкия премиер Алексис Ципрас.

В„Евксиноград” министър-председателите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич обсъдиха развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите.

 

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила:

Искаме Дунав да остане транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа

Искаме Дунав да остане транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа. Това заяви премиерът на Румъния Виорика Дънчила сред четиристранната среща във Варна. Тя подчерта, че ще се работи за енергийната диверсификация чрез ускоряване на проектите в тази сфера.

“Потвърдихме съгласието на Румъния да се създаде работна група, която да разгледа възможността да се изградят нови магистрали и да се построи нов мост на Дунав”, посочи още Дънчила и благодари на премиера Бойко Борисов за възможността участниците в срещата в „Евксиноград” да разговарят с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

“Бихме искали в бъдеще да привлечем възможно най-голям брой инвестиции от Израел”, допълни румънският премиер.

 

Бенямин Нетаняху: Пазим ви от тероризма

“Работим за доброто на народите ви, като създаваме високотехнологични предпоставки да се борим с тероризма. В много случаи сме успявали да предотвратим много терористични атаки”, заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху след срещата на високо равнище. Израелският министър-председател благодари за домакинството на премиерът Бойко Борисов и за поканата да е гост на петата четиристранна среща. Нетаняху изрази и готовност следващата година Израел да стане домакин.

“Обсъдихме сътрудничеството между страните и Израел. Трите важни неща в общ контекст са технологиите, енергетиката и сигурността”, подчерта Нетаняху. “Успяхмe да предотвратим две терористични операции в Париж и Копенхаген, които бяха подготвени в Иран”, отбеляза израелският премиер и добави, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще издаде нови санкци към Иран. “Надявам се че санкциите ще свършат това, за което са предназначени”, каза Нетаняху като отбеляза важността Саудитска Арабия да остане стабилна.

 

Проектът EastMed

Източно-средиземноморския газопровод EastMed, да води към съществуващата вече инфраструктура в Гърция и България обсъдиха четиримата балкански лидери в „Евксиноград”. Идеята е на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Годишните количества газ възлизат на 16 млрд. куб. м. Те ще се транспортират чрез мрежа от газопроводи, която ще започва от израелското находище Левантин до Кипър, ще пресича Средиземно море до остров Крит и от там ще преминава през Егейско море до Пелопонес и ще стига до областта Епир, Западна Гърция. След изпълнението на този проект, след Трансадриатическия газопровод ТАР и след изграждането на междусистемната газова връзка с България (IGB), страната ни ще може да получава и израелски газ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България