България получава 210 млн. евро за социално и териториално развитие

България ще получи 210 млн. евро за проекти в социално и териториално развитие за изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и на Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021 г. Средствата се предоставят безвъзмездно от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

С по-голямата част от парите ще бъдат финансирани проекти за местно развитие и намаляване на бедността, енергийна ефективност и сигурност, опазване на околната среда и развитие на предприемачеството в областта на културата. Друга част са насочени към развитие на бизнес, иновации и малки и средни предприятия, правосъдие и вътрешни работи, които ще се реализират у нас чрез Норвежкия финансов механизъм.

Меморандумът за разбирателство беше подписан от вицепремиера в оставка Томислав Дончев и посланика на Норвегия Тове Вестберг.

„Програмите по двата механизма имат ключова роля за България, защото допълват мерки по основните приоритетни политики за страната, които не попадат в обхвата на оперативните програми“, заяви Томислав Дончев.

В следващите шест месеца ресорните министерства и заинтересовани страни от България и страните донори трябва да изготвят идейни концепции за всяка от одобрените програми. Първите проекти могат да стартират в края на следващата година. Срокът за изпълнение е до април 2024 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България