България празнува Деня на йога

На 16 юни от 10 до 18,30 ч. в НДК ще има различни практики за деца, паралелно с практиките за големи хора и за хора с увреждания.

Упражнения за деца с увреждания и хора с паркинсон

На 16 юни от 10 до 18,30 ч. в НДК ще има различни практики за деца, паралелно с практиките за големи хора и за хора с увреждания.

Катхакали е традиционно танцувално-драматично изкуство от Южния индийски щат Керала, възникнало през XVII век. Изпълнява се само от мъже. Обучението им започва от 11-годишна възраст. Със спектакъл в този древен стил ще приключи честването на Деня на йога в НДК.

Правим „гледащо надолу куче” и „кобра”, но дали знаем, че „слънчевият поздрав” не съществува като такъв в традиционната йога?

Независимо, че древното индийско учение набира огромна популярност по света - йога се играе в 192 страни и през 2017 г. практикуващите по света надхвърлят 300 млн. - това, което се преподава в западния свят, е един адаптиран вариант. Преди 2500 г. в Индия йога са практикували шепа религиозни аскети. За тях същността на учението била в баланса и неподвижността. Динамичните движения на съвременните йога практики не са съществували.

Свами Вивеканда е човекът, пренесъл йога на Запад. Монахът от Калкута пристига през 1894 г. в САЩ за да държи реч пред Парламента на религиите в Чикаго. През 1896 г. издава книгата си „Раджа йога”, която преобръща западните представи за учението. Глобализацията през последните 100 г. води до това, което в съвремието е известно като йога.

За пета поредна година на 21 юни държавите по света ще отбележат празника на древното учение. България е сред тях.

Денят на йога ще бъде отбелязан от 15 до 23 юни в 43 населени места, сред които са най-големите градове - София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др.

Централното събитие ще е тази неделя, 16 юни, в НДК в София. От 10 ч. сутринта до 18 ч. Националният дворец на културата отваря врати за всички, които проявяват интерес към йога. Ще има безплатни практики, лекции и уъпкшопи в зали 3, 3.1, 3.2 и 10.

В 11 ч. в зала 3 на НДК посланикът на Индия в България г-жа Пуджа Капур официално ще открие празника. Поканени са представители на дипломатическия корпус, интелектуалци, знаменитости, представители на йога общностите и любознателни граждани.

Свами Джьотирмая е официалният гост на честването на Световния ден на йога в София, поканен от Посолството на Индия. Той е един от най-старшите последователи на световно известния основател на „Изкуството да живееш”, хуманитарния деец и духовен учител Шри Шри Рави Шанкар. Ще бъде показана йога за болни от паркинсон, за възрастни и деца с увреждания, за деца с увреждания и със специални потребности.

Сред специално поканените за празника са дипломираният йога инструктор от Националния институт по йога в Мораджи Десаи, Ню Делхи, Индия, която е инструкторът по йога на служителите от централното правителство на Индия.

Пратикша Прабхудесай, известна като д-р Прат, е експерт по индийска традиционна йога и медитация, аюрведа терапии и панчакарма процедури.

Д-р Аман Суд, който ще преподава ащанга йога, но има ефективни познания по акупресура, хипноза, кундалини масаж и кинезиология за лечение на физически и психически заболявания и смущения.

И тази година организаторите предлагат богата и разнообразна програма във всяка от четирите зали. Част от най-добрите сертифицирани учители и представители на известни школи по класическа йога, ще демонстрират практики в зала 3 на НДК, където желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават. По същото време в зала 3.1 учени-практици ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога, в две отделни части на зала 3.2 ще бъдат представени специализирани йога-практики за възрастни, за деца и за бременни. Паралелно в съседната зала 10 желаещите ще могат да се запознаят с холистичната наука за здравето аюрведа.

Във фоайето пред залите ще има щандове, предлагащи изданията на различните йога школи, книги върху йога на големи издателски къщи, дребни сувенири и йога аксесоари, и др. На терасата пред фоайето участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна.

Закриването ще започне от 19 ч. в зала 3 на НДК, където 400-те постелки за йога практики ще бъдат заменени с 1000 зрителски стола. Празникът ще завърши с представление на индийска класическа танцова драма катхакали в съпровод на класически музиканти, които идват от Индия специално заради събитието. Този уникален спектакъл ще бъде представен за първи път в България. Това е най-древният класически индийски театрален стил, който днес се пази само в Южна Индия и всеки, който иска да се обучава в него, може да го направи единствено там. Входът за него също е безплатен.

Международният ден на йога се организира от посолството на Република Индия в сътрудничество с Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация „Изкуството да живееш”-България, Фондация „Девъм”, Асоциация „Индия”, Индологическа фондация „Изток-Запад”, и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.

Програмата за София и за всички останали градове може да прочетете на адрес https://www.iyogadaybg.com/.

Честването на Международния ден на йога беше прието с резолюция на Общото събрание на ООН по предложение индийския премиер Шри Нарендра Моди. Г-н Моди в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.” На 11 декември 2014 г. беше решено с абсолютно мнозинство, че 21 юни - денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога. В края на 2016 г. ЮНЕСКО добави йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Науката йога възниква в дълбока древност на територията на съвременна Индия и представлява всеобхватно знание и практическо познание за човека и за неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени практики за тялото, ума, интелекта и битийността на съзнанието. Знаниятa по йога са фиксирани както в писмени текстове, така и се предават устно от учител на ученик в продължение на хиляди години без прекъсване във времето. От началото на миналия век приносът и резултатите за човешкото благосъстояние на йога навлизат във фокуса на научните изследвания и познания на редица съвременни науки като психология, логика, различните дялове на съвременната медицина, физика, биохимия и др.

В съвремения свят признанието на явлението йога се базира и на факта, че йога се практикува масово, достъпно и общоприето.

 

Тази година събитието е посветено на душата

„Въздух” е новата тема на Международния фестивал „Удая лайв”

60 йога инструктори и музиканти и над 1000 участници очакват организаторите

Челна стойка е най-опасната поза в йога, сочи проучване на германски медици. Следващите по честота на контузии са различните варианти на лотус (когато седим с кръстосани крака, а стъпалата са върху бедрата). Но, ако правим всичко правилно, няма опасност да се контузим. С добър инструктор и добра концентрация йога е един от най-безопасните... спортове.

От 14 до 18 август за четвърта поредна година ще се проведе международният фестивал за йога и музика „Удая лайв” (Udaya Live) в РИУ Правец.

От издание на издание „Удая лайв фест” трупа все повече верни фенове, които пристигат от цял свят, за да се гмурнат в артистичната атмосфера на тези пет дни, заредени с усмивки, духовност, доброжелателност и здраве. Фестивалът за музика и йога е създаден от шефа на Ню Бояна Ярив Лернер. Организацията на подобно голямо събитие с над 60 подбрани инструктори по йога и музиканти, съвсем не е лесна работа.

Природната красота на езерото на Правец и гостоприемния лукс на петзвездния хотел Riu Pravec допринасят за комфорта и душевното разположение на дошлите от цял свят гости на фестивала. Той преминава с много музика - практиките се провеждат с изпълнения на живо, а вечер купонът с музикантите продължава до след полунощ.

Сред инструктурите - „за нас е важно те да са качествени човешки същества, не само да разбират от йога," вмъква Ярив Лернер - са Пуну Сингх Уасу, индийски класически музикант и учител по киртан йога, американската индийка Шийла Бринги, която, също като Пуну Сингх Уасу, е едновременно и известен музикант и преподавател по йога. Практиките на Говинд Дас, Сиана Шърман, Витас Баскаускас, Даниъл Скот, Кристин Мей и Дан Уорд винаги са с много хора. Магнетичната Арезу Кайуанфар, която е най-младият сертифициран учител по кундалини йога в света (получава дипломата си на 14 г.) и е преподавала йога в Световната банка, Международния валутен фонд, Държавния департамент и Корпуса на мира, също събира огромен брой ученици.

Три инструкторки са от България - Аделина Кирилова, Нели Насева и Теодора Деви.

Участват и над 30 музиканти, сред които поетът Стийв Конъл, Кристофър Пейн и Джейсън КалиДас. В тазгодишния фестивал са потвърдили участие и мултижанровият артист Иван Шопов и „Авигея”, които издадоха заедно албума „Канатица”.

Темата на „Удая лайв” 2019 е „Въздух”, което значи, че ще бъде посветен на духовния аспект на йога. Това не изключва останалите, по-физически стилове, просто акцентът ще бъде поставен върху медитативни и дихателни техники. (В предишните години темите на фестивала са „Земя”, „Вода” и „Огън”.) На четирите стихии са кръстени и четирите „сцени”, на които ще се развива действието - или по-скоро практиките, като Водната сцена е действително във водата - в езерото пред хотела е поставена плаваща платформа, която нощно време се превръща в романтична площадка за танци и музика.

Миналата година участниците във фестивала бяха малко над 1000. Хотел РИУ Правец осигури достатъчно пространство, така че имаше място за всички запалени по индийското учение. Желаещите да се включат във фестивала имат възможност да се регистрират за ол инклузив, или пък да платят само дневен пропуск, който им дава достъп до всички йога практики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл