България предаде европейската щафета на Австрия днес в Атина

Днес официално приключи българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Атина. Събитието се проведе в сградата на Еропейския парламент в Атина.

В присъствието на представители на европейския парламент г-н Антонакопулос, Европейската комисия г-н Маркопулиотис, гръцки депутати и медии бе направен кратък отчет за дейността на българското председателството през изтеклите 6 месеца от временно управляващия Посолството г-н Веселин Иванов.

"През тези шест месеца се постигна много. България определи четири основни приоритета за своето председателство и постигна напредък във всички области. Без съмнение основният успех бе перспективата на ЕС за страните от Западните Балкани за гарантиране на мир, стабилност и просперитет. България положи огромни усилия, за да превърне европейската перспектива на страните от Западните Балкани в приоритет в дневния ред на ЕС.

Беше постигнато съгласие, за финансова подкрепа за допълнителни 11 транспортни проекта с висок приоритет (пътни, железопътни, пристанищни), инвестиции в региона и удвояване на финансирането за програмата "Еразъм +". На 26 юни Съветът по общи въпроси реагира положително относно напредъка, постигнат от Скопие и Тирана, а през юни 2019 г. ще бъде даден старт за започване на преговори за присъединяване на двете страни. През последните месеци станахме свидетели на забележителни промени: Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие, които дадоха положителен пример за окончателното споразумение и уреждане на въпроса за името между Гърция и БЮРМ. Но най-важното е общото разбиране, че инерцията трябва да продължи.

Ние приветстваме факта, че Австрия е определила стабилността в Европа, разглеждана от перспективата на ЕС за Западните Балкани / Югоизточна Европа, на първо място в приоритетната си програма.

България положи усилия да бъде балансиращ фактор на срещата във Варна между лидерите на ЕС и Турция като спомогна за възстановяване на диалога с Турция. Сътрудничеството със съседните ни страни е от основно значение за сигурността и стабилността на Европа", заяви в речта си дипломат Иванов.

Изказани бяха благодарности от присъстващите за успешното председателство на България през изминалите шест месеца.

Председателството на ротационен принцип днес бе поето от посланика на Австрия в Атина г-жа Андреа Бьом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България