България със свой щанд на 30-ия Московски международен книжен панаир (СНИМКИ)

България участва в 30-ия Московски международен книжен панаир. Представянето ни е под надслов „За буквите”. Акцент е историята и разпространението на българския език и писменост, на българското изкуство и литература, музика и театър, философия и хуманитаристика, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Българските издателства, участващи в панаира, са подкрепени от Министерството на културата на Република България и от Българския културен институт в Москва. Гостите на форума ще се запознаят с дейността на Издателство на Българската академия на науките „Проф. Марин Дринов”, Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, Издателство „Захарий Стоянов”, Издателска къща „Жанет 45”, Издателство „Изток-Запад”, Издателска къща „Гутенберг”, Издателство „Колибри”, Издателство „Факел Експрес” и др.

Акценти в програмата на българския щанд са срещите с поетите Бойко Ламбовски, Председател на Българския ПЕН-Център, Георги Борисов, главен редактор на издателство „Факел Експрес” и писателката Елена Алексиева. Издаването на романа „Нобелистът” (превод Н. Нанкинова) на Елена Алексиева е в рамките на съвместната поредица на Българския културен институт в Москва и Библиотеката за чуждестранна литература в руската столица „Нов български роман”. Досега в поредицата са публикувани романи на Антон Дончев, Анжел Вагенщайн, Владимир Зарев, Георги Господинов, Емилия Дворянова, Калин Терзийски, Светлозар Игов и Теодора Димова.

При откриването на българския щанд беше представен сборникът, съвместно дело на български и руски учени: „Руско-турската война: руски и български поглед. Сборник с мемоари”. Научни редактори: Р. Михнева и Р. Г. Гагкуев, Издателство „Яуза-Пресс – 2017”. Преди да поговори с аудиторията на българския щанд за творчеството си и бъдещите си издания, писателят Петър Делчев произнася слово „За буквите”.

Московският международен книжен панаир - 2017 продължава до 10 септември. Това e най-големият и дългогодишен руски книжен форум.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България