България с антирекорд, Гибралтар ни прави компания

България се утвърди на челото на негативна класация след изиграването на последните квалификации за Евро 2020. След 1:0 над Чехия в неделя „лъвовете“ успяха да избегнат фиаското да останат последни в своята група и да приключат кампанията без победа. Въпреки това „трикольорите“ записаха антирекорд – отборът, допуснал най-голяма домакинска загуба от всички 10 групи. Поражението с 0:6 от Англия през октомври, довело до революционни промени в родния футбол, вече влезе в историята. Това е най-срамната загуба на България като домакин. Оказа се обаче, че „лъвовете“, заедно с Гибралтар, са записали най-големия крах пред родни фенове от всички 55 отбора. Дори джуджета от ранга на Сан Марино и Лихтенщайн не могат да се „похвалят“ с подобно постижение.

Донякъде успокояващ може да бъде фактът, че загуба с 6 гола се превръща в тенденция в международни мачове. Но пък това важи само за тимове от най-ниската урна на УЕФА (виж таблицата вдясно).  С подобна голова разлика в квалификациите срам браха Литва, Сан Марино, Латвия (водена от Славиша Стоянович, работил у нас в „Левски“), а също и Лихтенщайн. Всички те обаче загубиха в ролята на гост. Единствено Гибралтар, предпоследен в ранглистата на УЕФА, записа поражение със същия резултат у дома. Островната страна обаче не претендира да бъде сила на международно ниво, а в историята си има едва 4 победи, нито една от които не е на ниво световни или европейски квалификации.

Най-голямото поражение през кампанията иначе записа Сан Марино. Абсолютният аутсайдер отнесе 9 безответни гола в Русия. И Армения получи толкова в понеделник срещу Италия, но се отчете с почетно попадение. Естония допусна 8 срещу Германия, а Малта и Черна гора инкасираха поражения с 0:7 съответно срещу Англия и Испания.

Не липсваха и мачове с резултати от 5:0. По пет „парцала“ отнесоха Сан Марино от Кипър, Чехия от Англия, толкова вкара и Украйна на Сърбия. Словения си го изкара с 5:0 на Латвия, а същото направи и Босна и Херцеговина с Лихтенщайн. На свой ред Русия постигна победа със същия резултат като гост на Кипър. Голмайстор на турнира в предварителната му фаза стана Хари Кейн (Англия) с 12 гола. Четири от тях бяха във вратата на Пламен Илиев в срещите в Лондон и София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ